Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un an de la tragedia din Colectiv. Ce s-a schimbat pe scena politică? Analist: "S-a creat o breşă"

Cum s-a schimbat viaţa politică românească în anul care a trecut de la tragedia din clubul Colectiv? Mii de oameni au ieşit în stradă imediat după incendiul soldat cu zeci de morţi, pentru a cere reformarea partidelor şi a instituţiilor statului.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, spune la RFI că protestele de anul trecut "au creat măcar pentru o perioadă de timp o breşă în monopolul sau oligopolul asupra politicii, pe care îl aveau câteva partide din România. Ca efecte imediate şi cu impact asupra clasei politice vedem că în perioada de câteva luni, până când breşa a început să se închidă, am avut o schimbare a legii partidelor politice, care a permis apariţia unui fenomen ca Uniunea Salvaţi Bucureştiul, respectiv Uniunea Salvaţi România, a avut o nominalizare a doamnei Kovesi în fruntea DNA, care nu trebuie trecută cu vederea, dar şi o serie de decizii punctuale în anumite domenii ale unui Guvern tehnocrat, toate cu impact asupra vieţii politice. Dacă ne uităm la partide, mai departe, urmărind impactul, vedem pe de o parte apariţia unui număr mare, 64 de partide noi, dar şi forţarea unor schimbări în partide, precum PNL şi până la un punct chiar şi PSD".

"Sunt mai degrabă schimbări la început. Trebuie să ţinem cont că partidele mari din România sunt foarte conservatoare în ceea ce priveşte organizarea internă şi modul cum abordează lucrurile. E puţin probabil să vedem o schimbare care să se întâmple pe termen scurt, dar rădăcinile schimbării cred că sunt destul de bine stabilite, chiar şi la partidele cel mai puţin dispuse să facă ceva şi aici mă refer în primul rând la PSD. Exemplul cel mai bun este că au apărut nişte vehicule politice sau s-au dezvoltat, cum este ALDE sau Partidul România Unită, care pur şi simplu atrag cei mai indezirabili dintre oamenii politici. Clasa politică îşi creează aceste rezerve de mizerie până la urmă, care se scurg din celelalte partide. Probabil că procesul va continua în anii următori, dar este un proces de durată, vorbim de un mandat, poate chiar două-trei mandate parlamentare", crede Ovidiu Voicu.