Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


R. Moldova : Retragerea lui Marian Lupu din cursă, « măr otrăvit » pentru Maia Sandu

marian_lupu.jpg

Sursa imaginii: 
France Presse

Candidatul Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, a anunțat miercuri, în cadrul unui briefing, că se retrage din cursa electorală pentru președinția republicii și o va susține pe Maia Sandu, candidatul unic PAS-PPDA-PLDM, informează presa de la Chişinău.

« Candidatul care va ajunge în turul doi trebuie să fie unul proeuropean. Iar candidatul PAS are cele mai mari șanse sa-l învingă pe Igor Dodon. Avem rezultate la limita. Împreună cu colegii am decis sa mă retrag din cursa electorală. Mesajul pe care îl transmit pentru electoratul PDM este să sprijine candidatul care are șanse sa-l învingă pe candidatul socialist », a declarat Lupu. « Ne aflăm în mijlocul unei conjucturi electorale importante. Obiectivul PDM nu este pur și simplu să câștige o întrecere electorală, ci să câștige un candidat proeuropean. A existat o analiză care ne-a pus pe gânduri. Este vorba de modul în care am putea intra în turul doi, de candidaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate şi PDM. Pornind de la un bazin electoral mai larg, candidatul PAS are șanse mai mari să câștige scrutinul », a mai declarat Lupu. « Decizia de astăzi poate pare una șocantă pentru unii, însă pentru noi, pentru PDM, este una calculată, care reiese din interesul țării. Prin această decizie ne dorim să consolidăm vectorul european al țării și să facem ireversibilă dezvoltarea ei », a declarat la rândul său vice-președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

 

”Este un circ, iar lui Vlad Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puţină susţinere are candidatul puterii, Marian Lupu”, a scris pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, la scurt timp după ce liderul PDM, Marian Lupu a anunţat că se retrage din cursă în favoarea candidatului pro-european.

Maia Sandu susţine că e un gest disperat al democraţilor care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. ”Cu el se poate înţelege. Astfel, PD a hotărât să-şi spele imaginea prin a declara acest sprijin fals pentru mine. Cu acest măr otrăvit, Plahotniuc vrea să-l ajute, de fapt, pe Dodon. Susţinerea lui Plahotniuc şi promovarea mea în holdingul lui de presă nu are decât scopul de a mă compromite. Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Însă cetăţenii vor înţelege ce stă în spatele acestui joc murdar. Vor înţelege că şi Plahotniuc, şi Lupu sînt nişte laşi. Oamenii vor şti să facă alegerea corectă”, declară Maia Sandu.

A venit cu o reacţie şi concurentul electoral al socialiştilor. Igor Dodon este de părere însă că Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc.”De la bun început, am fost cu toţii antrenaţi într-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forţelor pro-guvernamentale şi pro-europene într-o singură platformă electorală. Azi a sosit momentul adevărului şi a ieşit la iveală acest joc. Acum putem vedea who is who”, conchide Dodon.

Vă remintim, Republica Moldova organizează duminică alegeri prezidenţiale. Pe primul loc în preferinţele alegătorilor pare a fi Igor Dodon, fost ministru al Economiei şi liderul Partidului Socialist, PSRM, de stânga şi prorus. Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate este Maia Sandu.