Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vlad Alexandrescu: Nu văd posibilă o alianţă USR-PNL

USR va negocia sprijinul pentru viitorul Guvern, pe baza unui program foarte clar, iar discuţiile vor include posibilitatea ca membri ai Uniunii să facă parte din viitorul Executiv. Declaraţiile au fost făcute la RFI de Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Cabinetul Cioloş, candidat al USR la Senat.

De ce-şi doreşte Vlad Alexandrescu să devină parlamentar? "Am adunat foarte multe idei în perioada în care am fost la minister, am încercat să promovez o reformă importantă în domeniul culturii, m-am ocupat de patrimoniu şi de soarta monumentelor istorice din această ţară. Acest mandat a fost întrerupt brusc, probabil din pricina unei reforme prea accelerate pe care am iniţiat-o şi aş vrea ca o parte din ideile mele să continue, să le pot duce mai departe. Cred că e foarte important să ducem mai departe proiectul unui statut al artistului, care ar asigura o recunoaştere din partea statului şi o vizibilitate acordată artiştilor, un statut care nu există încă în România. Avem tot felul de statute, un statut al muncitorului feroviar, un statut al poliţistului, dar n-avem încă un statut al artistului şi cred că aici e foarte mult de făcut, în primul rând de gândit o reformă a instituţiilor publice de cultură, o relaţie echilibrată între ele şi sectorul cultural independent şi în sfârşit nişte măsuri, cum spuneam, de recunoaştere a artiştilor, atât pe planul Codului Muncii, cât şi pe planul asigurărilor sociale, al Dreptului muncii de fapt, al fiscalităţii şi aşa mai departe", spune candidatul USR.

Fostul ministru al Culturii îşi doreşte ca "la votul din 11 decembrie românii să arate că vor în sfârşit altceva, că sancţionează cumva clasa politică pentru situaţia la care am ajuns, după 27 de ani de la Revoluţie şi că vor înţelege necesitatea să existe în Parlament şi cu o voce puternică o contraputere, o putere parlamentară care să contrabalanseze inerţia şi înţelegerea care a dominat până acum între marile partide politice".

Vlad Alexandrescu declară că nu va exista o alianţă ca atare între USR şi PNL, după alegerile parlamentare: "Nu văd posibilă o alianţă între USR şi PNL, pentru că o alianţă ar presupune deja o conivenţă. Văd însă posibilă şi ne dorim acest lucru o continuare a mandatului premierului Cioloş, în care am văzut un om de bună credinţă, în care avem încredere, despre care ştim cum guvernează şi ne dorim să-l sprijinim, cu acei miniştri pe care dumnealui îi va alege, dar nu credem că o alianţă politică cu PNL este de preconizat în momentul de faţă. Va fi o negociere a sprijinului USR pentru viitorul Guvern, pe baza unui program foarte clar, care să prevadă punctele pe care noi dorim să le promovăm, să le realizăm şi pe care vrem ca Guvernul să le implementeze. Ar fi deci o formulă de guvernare, în care USR-ul şi-ar da sprijin premierului Cioloş şi ar face încredere pentru echipa pe care şi-o alege".

Întrebat dacă negocierile vor include posibilitatea ca membri ai USR să facă parte din viitorul Cabinet, Vlad Alexandrescu a răspuns: "Da, sigur, evident, pentru că eu cred că USR-ul trebuie să-şi joace toate pârghiile de care va putea beneficia în viitoarea formulă, astfel încât să-şi asigure realizarea programului lui, orice partid politic îşi doreşte să aibă un cuvânt de spus în administrarea ţării şi acest lucru se poate face prin Guvern".

Candidatul USR nu crede în varianta unui Guvern de uniune naţională: "Ar fi, cred, cea mai proastă dintre variante, pentru că nu avem cu cine să facem o uniune naţională în momentul de faţă. O uniune naţională ar însemna pur şi simplu o consfinţire a stării de fapt, o stare de fapt în România, pe care cred eu că foarte multă lume vrea s-o schimbe. Deci ar fi formula cea mai proastă".

 
Vlad Alexandrescu, despre alegerile parlamentare