
Politică
Belgia acceptă acordul privind CETA
acord_privind_ceta.jpg

Joi 27 octombrie 2016 era în mod normal ziua în care era prevăzută ceremonia de semanre a Acordului CETA, la Bruxelles.
Ea a devenit însă ziua în care entitățile federale din Belgia abia au ajuns la un acord privind modificările aduse de regiunea valonă.
Textul final care va fi atașat acordului CETA și va avea valoare juridică privește sistemul juridic al schimburilor comerciale cu Canada, protecția micilor agricultori valoni și sublinierea unor angajamente în materie de securitate alimentară.
Pretextele valone pentru a se opune acordului CETA, ceea ce a dus la amânarea summitului UE-Canda și a creat o problemă în plus pentru imaginea UE, țin de aceste trei puncte. Motivele reale ale protestului valon de ultimă oră sunt legate, de fapt, de rațiuni politice care nu au nicio legătură cu CETA.
Valonia spunea că vrea să se asigure că eventualele litigii comerciale nu vor fi reglate în cadrul unor tribunale arbitrale care să tranșeze doar în favoarea "multinaționalelor nord-americane".
Apoi, Valonia, prin acordul federal, își rezervă dreptul de a refuza intrarea pe piața sa a fructelor și legumelor canadiene în cazul în care produsele autohtone ar suferi o concurență neloaială. Acest drept se aplică și în cazul în care ar fi vorba despre un singur produs.
În fine, Valonia primește acum asigurări că pe piața sa nu vor intra organisme modificate genetic și nici carne tratată cu hormoni.
Toate aceste aspecte fuseseră deja preluate de textul inițial negociat în ultimii șapte ani în parte și de Comisia Europeană. Aceasta a avut un mandat de negociere dat de statele membre UE, printre care și de Belgia (care-și consultase în prealabil regiunile). Există unele mici detalii care nu se găseau în acord și care fac parte din acest compromis, dar care nu privesc nici UE și nici Canada. Ele au caracter pur național.
Dar pentru a debloca aceasta situație care pune UE din nou în dificultate, toată lumea trebuie să joace jocul.
Ambasadorii UE la Bruxelles se reunesc astfel în această după amiază pentru a studia compromisul belgian. Dacă ei îl aprobă, atunci textul se întoarce în parlamentele belgiene regionale unde va fi votat.
În cel mai bun caz, Acordul CETA între UE și Canada ar putea fi semnat doar săptămâna viitoare.
El va intra atunci în vigoare provizoriu până când va fi ratificat de toate statele membre UE. Valonia își rezervă dreptul de a nu-l ratifica, moment în care se angajează să informeze imediat nivelul federal.
Dar intrarea în vigoare provizorie a CETA atrage totuși după sine liberalizarea vizelor de călătorie între Canada, România și Bulgaria cu începere de la 1 decembrie 2017.