Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Rep. Moldova: "Am votat pentru un viitor mai bun pentru copii şi pensii mai mari"

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg preşedintele prin vot direct. Miza scrutinului este uriaşă, moldovenii urmează să aleagă între Vest şi Est.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Peste trei milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi la urnele de vot, amplasate în cele aproape două mii de birouri electorale, deschise în Republica Moldova şi în străinătate. Scrutinul de duminică este monitorizat de peste 3.500 de observatori moldoveni şi străini.

La biroul electoral nr. 177 din sectorul Ciocana al Capitalei, la prânz, oamenii stăteau la coadă să voteze. În mare parte, persoane în vârstă, tineri mai puţini: "Nu mai ştiu dacă putem acum face ceva, dar măcar pentru copiii noştri să schimbăm starea de lucruri". "Ca pensionară, aştept să iau o pensie mai mare, să avem un viitor mai bun".

Preşedinta Biroului Electoral, Liuba Botnarenco, ne asigură că nu au fost înregistrate incidente: "Procesul de vot decurge fără încălcări. Mulţi pensionari au venit să voteze la şapte dimineaţa, când s-a deschis secţia de votare. Tinerii, de obicei, vin după-amiază să-şi exercite votul".

Buletinul de vot conţine numele celor nouă candidaţi electorali care îşi doresc să ajungă în fotoliul de preşedinte: liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, Dumitru Ciubaşenco, reprezentant al Partidului Nostru, condus de Renaro Usatîi, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, candidaţii independenţi Silvia Radu şi Maia Laguta, Ana Guţu de la Partidul "Dreapta" şi candidatul independent Valeriu Ghileţchi. În dreptul numelui concurentului Partidului Democrat, Marian Lupu, este aplicată ştampila retras.

Votare în străinătate

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor constată mai multe încălcări. Astfel, în apropierea unor secţii de votare era prezent afişajul electoral. În mai multe birouri electorale, urnele de vot nu au fost sigilate, potrivit procedurilor legale.

De asemenea, a fost observată prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri ai secţiei de votare sau transportarea organizată a alegătorilor.

La Startford, una din cele două secții de votare la Londra, stăteau la coadă peste 100 de persoane

În străinătate sunt deschise o sută de secţii de votare, cele mai multe în Italia-25, în România-11, Federaţia Rusă–8, Statele Unite ale Americii–7, Franţa–6, Portugalia şi Spania câte 4.

40 de secţii de vot sunt inaugurate în incintele misiunilor diplomatice pe care le are Republica Moldova, iar alte 60 în afara lor. Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, aflaţi peste graniţe în ziua scrutinului pot să voteze şi în baza paşaportului cu termen de valabilitate expirat, dar care conţine codul numeric personal.

 
Reportaj alegeri prezidenţiale Rep. Moldova, 30 octombrie 2016