Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Yemen-ul și rebelii Houthi

houthis_3.jpg

Rebel Houthi la Sanaa
Sursa imaginii: 
AFP

Războiul civil din Yemen, început în 2014, preocupă din ce în ce mai mult mediile politice internaționale prin consecințele pe care le poate aduce, inclusiv cele legate de gruparea ISIS.  Astăzi accentul cade pe statul Yemen care, în ultima perioadă, a ajuns în centrul dezbaterilor internaționale, mai ales, prin decizia Statelor Unite ale Americii de a se implica direct în lupta cu gruparea Houthi.

Ne întoarcem în trecut cu mai bine de un secol, când în anul 1904 Imperiul Otoman și Imperiul Britanic și-au împărțit sferele de influență în Yemen, partea de Nord revenindu-le otomanilor, iar partea de Sud britanicilor.

După Primul Război Mondial, când Imperiul Otoman s-a destrămat, teritoriul din Nord a devenit un regat independent, condus de un imam. În 1962, arabii naționaliști, cu ajutorul Egiptului, au răsturnat monarhia din Yemenul de Nord, instaurând un nou regim republican. A urmat un deceniu de conflict civil între aceștia și susținătorii monarhiei.

În Sud, protectoratul britanic a fost îndepărtat în 1967, după cinci ani de insurgențe violente, pentru ca în 1970 o facțiune marxistă să preia puterea. Yemenul de Sud a devenit Republica Populară Democrată a Yemenului, un stat susținut de Uniunea Sovietică.

Abia anul 1990 a marcat formarea Republicii Yemen așa cum este aceasta în prezent, prin unirea statului din Nord cu cel din Sud. Unirea însă nu a adus și pacea, iar istoria noii țări a fost marcată de disensiuni serioase, adesea violente, între Nord și Sud. Acestea au culminat cu un război civil în 1994, când,  pe fondul luptei pentru împărțirea puterii, liderii din Sud și-au declarat un stat separat. Mișcarea separatistă a fos înfrântă, pentru ca în 2009 să izbucnească un alt conflict între trupele guvernamentale și o grupare de rebeli, numiți houthi.

Cunoscuți oficial drept Partizanii lui Dumnezeu, Houthi își au originea într-o mișcare religioasă șiită de la sfârșitul anilor ’80, din nordul Yemenului. Gruparea a devenit activă politic din 2003, opunându-se susținerii din partea președintelui Saleh a invaziei din Irak, condusă de SUA. Începând cu acest moment, rebelii Houthi au dus o luptă continuă împotriva regimului Saleh, până în 2011, când în urma protestelor inspirate de primăvara arabă din Tunisia și Egipt, președintele a fost obligat să demisioneze.

Noul președinte, Mansour Hadi, care a preluat puterea din 2012 a devenit de asemenea ținta grupării Houthi, doi ani mai târziu (în ianuarie 2015) fiind nevoit să fugă din țară, întrucât aceștia au preluat controlul asupra capitalei Sanaa, declanșând, astfel, războiul civil. Rebelii pretind că parlamentul țării a fost dizolvat și înlocuit de un consiliu revoluționar de tranziție, condus de Mohammed Ali al-Houthi, dar Organizația Națiunilor Unite și SUA nu recunosc noul regim.

De menționat este și faptul că Yemen-ul este încă împărțit în numeroase triburi și grupări locale, ceea ce face și mai dificilă lupta cu separatiștii houthi, luptă care continuă... ca și istoria.

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe Istorie din 31 octombrie 2016