Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În R.Moldova va fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin

Cetățenii moldoveni sunt așteptați din nou la urnele de vot, la 13 noiembrie, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Liderul Partidului Socialiștilor, fostul comunist Igor Dodon se va confrunta cu Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, candidatul unic al partidelor pro-europene din R.Moldova. Aproape un milion și jumătate de cetățeni cu drept de vot, au mers la urne, duminică. Atât observatorii, cât și reprezentanții Comisiei Electorale Centrale susțin că nu au fost înregistrate încălcări grave în timpul procesului de vot, astfel încât rezultatele scrutinului să fie anulate. La alegerile de duminică au fost deschise aproape două mii de birouri electorale, o sută dintre acestea în străinătate. Diaspora a votat masiv la scrutinul prezidențial.

Potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea a 99,33 la sută din procesele verbale, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a obținut 48,26 la sută din voturi, în timp ce contracandidatul său, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu 38,42 la sută din sufragii. Așadar,urmează două săptămâni de campanie electorală. La ora 10.00, Comisia Electorală Centrală va prezenta rezultatele finale parțiale ale scrutinului din 30 octombrie.

După închiderea secțiilor de votare, Igor Dodon le-a mulțumit alegătorilor pentru participarea masivă, menționând că au dat dovadă de maturitate politică. Potrivit lui Dodon, ”aceste alegeri au demonstrat că liderul opoziției socialiste se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor R.Moldova. Victoria noastră este inevitabilă, iar acest lucru trebuie să-l înțeleagă toți”, susține Dodon.

Și Maia Sandu a venit cu un mesaj către cetățenii care au susținut-o, în mare parte cei din diaspora. Oamenii se pot mândri cu prima victorie, crede Sandu. A fost făcut un prim pas către o viață demnă și s-a demonstrat - cu resurse mici, pot fi făcute lucruri foarte mari. Cu asemenea oameni cei de la PAS vor merge mai departe ca să atingă obiectivele pe care și le-au propus și anume ”ca oamenii onești, oamenii corecți, oamenii cinstiți să se simtă bine la ei acasă, în R.Moldova”.

Comentatorul politc, Dionis Cenușă spune la RFI că alegerile au avut o participare mai redusă, decât la orice alegeri la scara națională de până acum, iar parțial, acest lucru se datorează siguranței multor votanți că președintele se va decide din doua tururi. ”Este interesant faptul că Maia Sandu a luat mai mult decât mulți se așteptau. Asta înseamnă ca partidele - Platforma DA si PLDM au depus eforturi pentru a o promova pe Maia Sandu, alături de PAS. Totodată, asta înseamnă că democrații s-au ținut parțial de cuvânt și au susținut-o la fel pe Maia Sandu, chiar dacă au criticat-o dur anterior. Este clar că al doilea tur va fi mult mai dur. Dodon suferă de o fobie clară de tururile doi, în care, datorită  voturilor geopolitice, el de obicei este în pierdere. Prin urmare, este clar ca al doilea tur va fi unul foarte stresant pentru socialiști și Dodon”, conchide Cenușă la RFI.

Diaspora a votat masiv

Moldovenii aflați în străinătate au votat masiv, duminică, pentru președintele PAS, Maia Sandu. Cetățenii moldoveni, într-un număr mare, au venit la secțiile de votare deschise în Italia, Franța, Rusia, Spania, Portugalia, Marea Britanie. Mulți moldoveni au stat la coadă și la Montreal. Tânărul Andrian Ungureanu, stabilit de mai bine de zece ani în Canada, ne-a spus că a mers la vot pentru că își dorește ca R.Moldova să prospere, iar cei rămași acasă să aibă o viață mai bună, să scape de corupție și sărăcie. Tânărul ne asigură că va merge și la 13 noiembrie să voteze.”Este importantă prezența noastră. Cu regret, vedem că tinerii au preferat să stea acasă duminică și astfel au crescut șansele pro-rușilor să câștige. Suntem o forță și sper să reușim, iar Moldova să ajungă să fie condusă de un președinte corect, onest și puternic”, afirmă Andrian Ungureanu.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor a constatat mai multe încălcări în ziua scrutinului. Au fost înregistrate ”cazuri de limitare a observării libere a alegerilor. În plus, mulți alegători au votat, fără a le fi verificată fișa de însoțire a buletinului de identitate. Au fost semnalate cazuri de intimidare a alegătorilor, în ziua scrutinului, în secțiile de votare. În apropierea unor secții de votare a fost prezent afișajul electoral, în mai multe birouri electorale, urnele de vot nu au fost sigilate, potrivit procedurilor legale. De asemenea, a fost observată prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri ai secției de votare sau transportarea organizată a alegătorilor”.