Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Spania se pune capăt blocajului politic, dar începe o legislatură complicată

spania.jpg

Premierul spaniol Mariano Rajoy, imagine de arhivă
Sursa imaginii: 
REUTERS/Andrea Comas

(Corespondență din Madrid de la Mugur Chiujdea)

După zece luni de blocaj politic, parlamentul spaniol a reînnoit sâmbătă mandatul de premier al lui Mariano Rajoy. Liderul Partidului Popular a primit, în sfârșit, votul de încredere al Parlamentului, după ce joi a fost respins, nereușind să obțină majoritatea absolută cerută de Constituție. Însă aceleași prevederi constituționale i-au permis în cele din urmă liderului conservator să participe la a o doua sesiune de investitură, la care i-a fost de ajuns o majoritate simplă pentru a primi votul de încredere al Parlamentului, o simplă formalitate pentru Rajoy, care deja avea asigurat sprijinul socialiștilor. Duminică regele Felipe al VI-lea a semnat decretul de numire în funcția de premier, iar astăzi Mariano Rajoy va depune jurământul în fața monarhului spaniol.

Mariano Rajoy a reușit să obțină în sfârșit al doilea mandat, după zece luni de guvern interimar și de blocaj politic. Liderul popularilor a fost investit în funcția de prim-ministru cu 170 de voturi pentru, 68 de abțineri  și 111 voturi contra care au venit din partea indignaților de  la Unidos Podemos, a unei fracțiuni  socialiste și a partidelor regionale din Catalonia și Țara Bascilor.

 Realegerea lui Mariano Rajoy ca prim-ministru pune capăt acestor zece luni de provizorat politic care au scos în evidență incapacitatea principalelor partide de a gestiona rezultatele a două  runde de alegeri generale. Se pune astfel capăt unei perioade care a afectat grav încrederea cetățenilor în clasa politică și în instituțiile sale, o clasă politică fragmentată ideologic, marcată de apariția partidelor emergente și incapabilă de a se pune de acord pentru forma o majoritate absolută necesară guvernării.

În cele din urmă singura cale de a pune capăt acestei situații a fost formarea unui guvern minoritar condus de partidul cel mai votat la alegerile din vară și astfel circumstanțele au jucat în favoarea  investiturii lui Mariano Rajoy ca singura alternativă la perspectiva de a chema încă odată electoratul la urne, în condițiile în care Partidul Popular nu a obținut decât 30% din voturi  și vine după o guvernare marcată  de drastice politici de austeritate și de nenumărate de cazuri de corupție.  

 În aceste circumstanțe, atât  parlamentarii de la Ciudadanos, care au votat în favoarea lui Mariano Rajoy, cât și socialiștii, care s-au abținut pentru a înlesni investitura, au votat cu frustrare, împotriva propriilor promisiuni electorale, dar constrânși de perspectiva sugerată de către sondajele de opinie care prevăd un dezastru electoral pentru cele două partide, în cazul unor noi alegeri .

În ciuda faptului că joi Marian Rajoy a promis o legislatură a dialogului, după ce a primit votul de investitură el a schimbat tonul discursului, avertizând că, citez "Dialog, da, dar din perspectiva programului nostru de guvernare", "nu sunt dispus să distrug reformele întreprinse în mandatul anterior  (...) Spania are nevoie de un guvern care să guverneze (…)nu putem supraviețui cu un guvern fără sprijin parlamentar”  - mesaj  foarte clar pentru socialiști, de care va depinde bunul mers al guvernării. 

Deși sâmbătă s-a pus capăt unei crize fără precedent în istoria democratică a Spaniei, principalul protagonist al zilei a fost Pedro Sánchez, fostul secretar general al socialiștilor, care a renunțat la mandatul de parlamentar pentru a nu fi nevoit, conform propriilor declarații, să voteze în favoarea investiturii lui Mariano Rajoy, așa cum hotărâse Comitetul Federal Socialist în urmă cu o săptămână. Fostul lider socialist pare hotărât să se relanseze într-o nouă campanie pentru a recupera șefia partidului, ceea ce poate pune în pericol sprijinul pe care socialiștii îl asigură noului cabinet popular și, în consecință, îl poate determina pe Mariano Rajoy să organizeze noi alegeri.

Sesiunea de investitură de sâmbătă a adus un nou mandat liderului conservator, dar în același timp l-a confirmat pe Pablo Iglesias ca noul lider al opoziției. În lipsa Partidului Socialist, o formațiune politică decapitată, fără lider, cu o identitate politică confuză  și  dispusă să stea în remorca Partidului Popular, în acest moment secretarul general al celor de la Unidos Podemos a devenit liderul de facto a celor care vor face opoziție actualei guvernări de dreapta.