Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Titus Corlăţean: Igor Dodon şi-a atins plafonul încă de la primul tur

Un eventual preşedinte cu orientare prorusă în Republica Moldova ar duce la apariţia unor tensiuni atât în ţară, cât şi în relaţia cu UE şi România. Iată ce spune la RFI senatorul PSD Titus Corlăţean, membru în Comisia de Politică Externă a Senatului. Fostul ministru de Externe afirmă că un eventual preşedinte prorus "nu este o ipoteză care să ne trezească foarte mult entuziasm".

Pentru Titus Corlăţean, "prima veste bună la acest moment este că va fi un tur doi. A existat într-adevăr un risc ca Igor Dodon, omul Moscovei, să câştige din primul tur aceste alegeri, ceea ce dacă ar fi să ne referim strict la competenţele de fond, care rămân aceleaşi, indiferent de modalitatea de alegere, cea nouă în Republica Moldova, rămân aceleaşi, deci ceva mai limitate, totuşi semnalul politic ar fi fost foarte prost şi Dodon ar fi putut invoca o legitimitate populară foarte-foarte importantă, cu consecinţe".

Cum se vor reaşeza voturile în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova? "Cu siguranţă, campania electorală la turul doi va fi diferită din multe puncte de vedere, pentru că datele problemei se schimbă. Cu titlu personal, eu cred că de exemplu echipa Maiei Sandu ar putea să tragă o concluzie în sensul că dacă până la turul întâi critica justificată din punctul de vedere al candidaturii doamnei Sandu la adresa Guvernului, la adresa oligarhilor era cea care trebuia făcută şi a produs rezultate, la turul doi se impune o concluzie: cel cu care se luptă pentru a câştiga preşedinţia Republicii Moldova se numeşte Igor Dodon şi mai ales ceea ce reprezintă acesta. Aşa că în consecinţă, pentru turul doi şi pentru a obţine preşedinţia Republicii Moldova sunt necesare voturi care să se adauge şi voturi importante care vor veni şi ar trebui să vină şi din partea electoratului care n-a ieşit la vot în primul tur de scrutin, dar şi din partea altor segmente electorale şi aici fiecare vot strâns din cei care au o opţiune europeană, chiar şi din partea celor cu care echipa doamnei Sandu şi dumneaei au fost în contradicţii, unele foarte dure, în perioada anterioară, pot însă să treacă peste anumite lucruri care îi separă, pentru că până la urmă există un obiectiv comun care îi uneşte, viitorul european al Republicii Moldova, apartenenţa la UE şi o relaţie cât mai strânsă cu România (...). Personal, cred că Dodon şi-a cam atins plafonul încă de la primul tur. Cei care au dorit să iasă, foarte hotărât, electorat disciplinat şi rusofon şi nu neapărat rusofon, dar cu această orientare socialistă şi pe relaţia cu Rusia, au ieşit deja la vot", spune fostul ministru de Externe de la Bucureşti.

În opinia lui Titus Corlăţean, "un eventual preşedinte cu orientare Moscova ar putea să joace un rol foarte important şi de aici o serie de consecinţe şi de tensiuni în interiorul sistemului politic şi în societatea din Republica Moldova, dar şi pe relaţia cu parteneri externi, începând cu UE şi evident România. Aşa că nu este o ipoteză care să ne trezească foarte mult entuziasm, alta decât cea de a fi confirmat un preşedinte cu orientare clar proeuropeană la Chişinău".

 
Titus Corlăţean, despre alegerile prezidenţiale din Republica Moldova