Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon și Sandu, în turul doi al prezidențialelor din R. Moldova. Interes scăzut din partea alegătorilor

vot_r_mold.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova anunță că, după procesarea a 99,47 la sută din procesele verbale, pentru liderul socialiștilor, Igor Dodon, au votat 48,22 la sută dintre alegători, iar pentru candidatul unic al opoziției pro-europene, Maia Sandu, liderul PAS, 38,43 la sută. Astfel, cei doi vor lupta pentru funcția de președinte, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care urmează a fi desfășurat în două săptămâni. Rezultatele CEC poartă caracter preliminar, iar cele finale vor fi prezentate ulterior.

Aproape 680 de mii de cetățeni moldoveni și-au dat votul duminică pentru Igor Dodon și puțin peste 540 de mii au ales-o pe Maia Sandu. Cei doi sunt urmați, la distanță mare de Dumitru Ciubașenco, reprezentantul Partidului Nostru, cu aproape 85 mii de voturi (6,03 la sută). Iurie Leancă, liderul PPEM a obținut 3,11 la sută din sufragii ceea ce constituie în jur de 44 mii de voturi. Iar Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal s-a ales cu  1,8 la sută. În jur de 25 de mii de cetățeni au aplicat ștampila votat în dreptul numelui candidatului PL.

La scrutinul de duminică, cea mai înaltă rată de participare la urne s-a înregistrat în municipiul Chişinău, aproape 55 la sută, iar cea mai scăzută în raionul Cantemir – puţin peste 40%. În municipiul Bălţi, condus de rusofilul Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, rata de participare a constituit în jur de 50 la sută. Rata de participare la vot la nivelul întregii țări a fost de aproximativ 49%.

Duminică, aglomerație mare a fost la mai multe birouri electorale deschise în străinătate. Peste 67 mii de cetățeni s-au prezentat la urnele de vot, cei mai mulți fiind în Italia, România, Rusia, Franța, Marea Britanie. Aproape 22 mii de moldoveni au mers la cele 25 birouri electorale, deschise în Italia. În România au  votat aproape 9500 de cetățeni, în Franța – peste cinci mii. În Rusia, peste 4.500 de alegători și-au exercitat votul, iar în Marea Britanie - 4000 de moldoveni s-au prezentat la urne.

La Ambasada R. Moldova de la București, peste două mii de persoane au votat pentru candidatul pro-european, Maia Sandu, în timp ce pentru socialistul Igor Dodon doar 53 de cetățeni. Totuși, liderul PSRM a obținut mai multe voturi față de președintele Partidului Liberal care a promovat Unirea în campania electorală pentru prezidențiale. Pentru Mihai Ghimpu au votat 51 de oameni. Cu voturi puține s-a ales și fostul premier moldovean. Liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, a obținut 46 de voturi.