Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Diaspora se mobilizează

diaspora_la_londra.jpg

Londra - Diaspora votează masiv la scrutinul din 30 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, candidatul unic al partidelor pro-europene a solicitat Ministerului de Externe de la Chișinău ca, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, să deschidă mai multe secții de votare în străinătate. Potrivit Maiei Sandu, cetățenii moldoveni au fost nevoiți să stea ore bune la coadă ca să voteze la 30 octombrie, ceea ce este inadmisibil. Asemenea situații au fost înregistrate la mai multe secții de votare din Italia, dar și la Paris, Londra, Berlin și București. Maia Sandu a venit și cu unele solicitări în adresa Comisiei Electorale Centrale, dar și a Parlamentului pentru a facilita procedura de vot pentru diaspora.  

Pe lângă majorarea numărului birourilor electorale în străinătate, Maia Sandu a cerut autorităților să le permită cetățenilor din diaspora să voteze cu buletinul de identitate al statului în care ei se află, menționând că mulți cetățeni au plecat la muncă cu acest act și nu îl au pe cel modovenesc. Conducerea R.Moldova ar trebui să întreprindă toate acțiunile necesare pentru ca cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale, afirmă liderul PAS. La alegerile din 30 octombrie, Maia Sandu a fost votată masiv de moldovenii din diaspora, în timp ce Igor Dodon, liderul socialiștilor a obținut un rezultat mai mult decât modest. 

În plus, Maia Sandu spune că prezența tinerilor la vot, în primul tur de scrutin, a fost redusă întrucât aceștia nu au putut vota acolo unde își fac studiile. Și pentru a schimba starea de lucruri în cel de-al doilea tur, liderul PAS a solicitat Legislativului să adopte, în regim de urgență, proiectul de lege ce le-ar permite studenților să-și exercite dreptul la vot. Iar dacă Parlamentul nu va da curs acestei solicitări, Maia Sandu se va adresa Comisiei Electorale Centrale. Pe de altă parte, reprezentanții CEC susțin că nu pot da curs solicitărilor liderului PAS. Potrivit prevederilor legale, trebuie respectate aceleași condiții ca în primul tur de scrutin. 

”Adoptă un vot”

Între timp, mai mulți moldoveni au creat un grup pe rețelele de socializare ”Adoptă un vot” care ar putea veni în ajutor votanților în ziua scrutinului. Cei care au inițiat această platformă își propun să caute, dar și să le ofere cazare și transport în străinătate moldovenilor la 13 noiembrie, atunci când va fi ales viitorul șef de stat. Ana Mardare scrie că acest grup are o menire importantă și extrem de serioasă și speră ca fiecare concetățean din diaspora să ajungă la vot pe 13 noiembrie.”Mobilizare și maximă seriozitate”, scrie Ana Mardare. Pe pagina de pe Facebook a platformei ”Adoptă un vot”, pot fi găsite deja sute de mesaje și comentarii. Spre exemplu, Iurie Golban scrie că în China va fi deschisă o singură secție de votare, în incinta Ambasadei R.Moldova la Beijing și va parcurge 1200 km pentru ca să voteze pentru un viitor mai bun acasă ”în Moldovioara noastră iubită”.    

Iar Vladimir Burlac a ținut să precizeze ”pentru cei ce cred ca diaspora din Rusia votează doar cu Dodon:”Și aici sunt oameni ce gândesc altfel și știu să facă diferența”. Altcineva anunță că oferă cazare gratuită pentru aproximativ 4-6 persoane în București. Iar dacă are cineva nevoie de cazare la Cluj, scrie un alt internaut, să dea de veste, menționând că oaspeții „vor fi primiți cu palincă și vin moldovenesc”.

Campania electorală pentru turul al doilea va începe după ce Comisia Electorală Centrală va anunța rezultatele finale ale primului tur de scrutin. Mai exact, după ce vor fi recepționate toate documentele electorale în original. Acest lucru se va întâmpla în aceste zile. 

Așadar, socialiștii contează pe voturile Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi. În primul tur, Dumitru Ciubașenco, reprezentantul PN a obțin 6 la sută din sufragii. În cazul în care și alegătorii Partidului Nostru își dau votul pentru pentru Igor Dodon, acesta devine președinte. Dar în zilele următoare Usatîi va anunța dacă îl susține sau nu pe Dodon. Cei doi se vor întâlni, vineri, la Moscova. 

Maia Sandu are nevoie de ceva mai multe voturi. Diferența dintre cei doi, în primul tur, a fost de zece la sută. Liberalii au lăsat să se înțeleagă că o vor susține în cel de-al doilea tur. Și liderul PPEM, Iurie Leancă menționase că își va îndemna electoratul să o voteze. Un rol foarte important îl va juca diaspora. În cazul în care se va mobiliza mai mult, șansele Maiei Sandu cresc simțitor. La alegerile din 30 octombrie, candidatul PSRM, Igor Dodon a acumulat 48,22%,, iar candidatul comun al forțelor de dreapta, Maia Sandu, 38,43% din sufragii.