Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Klaus Iohannis anunţă o dezbatere publică privind taxa radio-tv

presedintele_klaus_iohannis_dezbatere_publica_taxa_radio_tv.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri organizarea unei dezbateri publice cu societatea civilă şi jurnalişti privind taxa radio-tv. Demersul vine după ce Parlamentul a adoptat o lege iniţiată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea aceste taxe.

Şeful statului crede că s-a greşit că s-a adoptat legea fără o consultare publică înainte: ''Vreau să organizez cel puţin o dezbatere publică cu oameni din domeniu, cu jurnalişti, cu manageri din media, cu oameni din societatea civilă, să discutăm împreună să vedem: e mai bine să păstrăm taxa, vorbesc de radio-tv sau este mai bine să renunţăm la ea. După părerea mea, aici s-a greşit cel mai mult, fiindcă această discuţie trebuie purtată odată şi odată, dar ea trebuie purtată în societate, trebuie purtată pe o perioadă suficient de lungă, ca să se lămurească toate aspectele şi să venim cu soluţii reale''.

''Am primit în ultimele zile foarte mute solicitări de la entităţi europene, de la EBU, de la sindicate din media, de la asociaţii profesionale, care toţi îmi cer să nu promulg această lege, fiindcă Tv-ul şi radioul public nu e bine să funcţioneze pe bani de la buget, fiindcă ajung prea uşor să fie dirijate politic'', spune Klaus Iohannis.

Preşedintele precizează că se gândeşte dacă să promulge sau să trimită Parlamentului la reexaminare legea care prevede eliminarea a 102 taxe, între care şi cea radio-tv.