Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri SUA: Ultima turnantă. Când cinci zile înseamnă o veșnicie

Tensiune și incertitudine în ultimele zile ale campaniei prezidențiale americane.  Intervenția Poliției Federale, care a anunțat că ancheta cu privire la serverul privat al doamnei Clinton continuă, a dat un impuls candidatului  Republican,  Donald Trump avansând în sondaje și având acum șanse reale de victorie.

Înlăuntrul sau la limita marjei de eroare pe plan național, cei doi sunt departajați  doar la nivelul mult mai stabil al Colegiului Electoral, unde majoritatea modelelor predictive o plasează în frunte pe candidata Democrată, dar la periculos de puține voturi peste limita de 270.   Alarmant pentru fosta prima doamnă este că tendința apare din ce în ce mai favorabilă rivalului sau. Un indiciu ar fi că probabilitatea unei victorii trumpiene pe linia de sosire s-a dublat într-o săptămână, ajungând până la 27 - 30%, altul că Hillary Clinton pierde teren în state precum Colorado, Carolina de Nord și Florida, acesta din urmă  anunțându-se iarăși decisiv și atrăgând grosul cheltuielilor publicitare și trei prezențe ieri ale pretendentului Republican, care, fidel ritualului ultimelor zile, a exploatat la maximum “scandalul” serverului privat utilizat de adversara sa pe vremea când era ministru de externe.

“Cel mai mare scandal de la Watergate încoace. Aflăm acum că Poliția Federală a pus sub anchetă practic tot anturajul ei și multe din faptele ei de-a lungul anilor. Îi place să dea vina pe alții pentru valul de probleme legale care s-a revarsat asupra ei, dar singura vinovată este ea însăși. Ea este cea care a instituit un sistem corupt de acces contra bani când era la Ministerul de Externe; ea a periclitat siguranța națională tranzitând secrete de stat pe un server vulnerabil; ea a mințit, în repetate rânduri,  în depoziții și în audieri parlamentare. Nu Hillary Clinton e victima, ci poporul american: victima unui sistem corupt și măsluit din toate punctele de vedere”, a repetat Donald Trump în ofensiva sa floridiana care a vizat trei puncte sensibile ale axei  nord-sud, Miami, Orlando și Pensacola.  Cu Hillary Clinton angajată pe frontul vulnerabil de Vest - Nevada și Arizona - misiunea de a apăra pozițiile Democrate în Florida i-a revenit ieri vice-președintelui Joe Biden.

“Donald Trump, Dumnezeule! Candidat pe lista unui partid major care spune că muncitorii americani câștigă prea mult, care se fălește că nu plătește impozit federal pentru că-i mai deștept decât voi, care denigrează neîncetat minoritățile, mexicani, afro și hispano-americani. Care jignește femeile.  Nu glumesc, ar trebui să se caute. Imaginați-vă un președinte american trezindu-se la trei și jumătate noaptea ca să dea - dacă tehnologia ar fi existat - un tweet veninos despre corpul și greutatea corporală a unei femei. Nu-i teafăr la minte”, a diagnosticat, pe obișnuitu-i ton sfătos și frust de campanie, vice-președintele în exercițiu.

Prezent în Carolina de Nord - stat în care candidații sunt la egalitate statistică după o lungă perioadă în care doamna Clinton a condus – președintele Obama a continuat pe aceeași axă tematică, reamintind miza scrutinului de la 8 noiembrie.

“Aruncăm pe fereastră tot progresul ultimilor opt ani, și, sperăm, al următorilor opt, dacă nu câștigăm aceste alegeri. Fără Carolina de Nord, probabil că nu le putem câștiga”.

Poate câștiga, Hillary Clinton, și fără Carolina de Nord, dar cu mult mai multe emoții.  Zgomotul și furia acestei campanii n-au tulburat, până la urmă, harta electorală a unei țări mai divizate decât oricând. Peste 29 de milioane de americani s-au exprimat deja la urne, cu un "avantaj de afiliere" Democrat de trei puncte, avantaj care, în ziua scrutinului, este și mai mare. Chiar și cu o mobilizare a minorităților sub nivelele din 2008 și 2012, candidatul Republican are de recuperat foarte mult teren. În statele în care ar avea nevoie de o surpriză, Pennsylvania, Colorado sau Wisconsin de pildă, șansele sale de victorie sunt, la această ora, sub 10%.

Orice pronostic este însă hazardat, orice este posibil, inclusiv un final gen 2000, arbitrat de Curtea Supremă pe baza unei diferențe de 500 de voturi.

Cinci zile înseamnă, în acest sezon electoral unic, o veșnicie.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA