Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe Istorie: Invazia sovietică din Ungaria, 4 noiembrie 1956

tancuri.jpg

Tancuri sovietice pe străzile Budapestei, 31 octombrie 1956
Sursa imaginii: 
FORTEPAN / Nagy Gyula

Data de 4 noiembrie marchează un moment de referință în istoria contemporană a Europei și, în particular, a Ungariei. În anul 1956 sovieticii invadau vecinul României din Vest pentru a înăbuși o mișcare revoluționară remarcabilă.

Încă de la începutul anului 1956, în Ungaria, ca și în Polonia, destalinizarea –Stalin murise în 1953 –crease o oarecare everfescență a unei posibile schimbări. Într-un act de solidarizare cu polonezii şi cu noul lor lider naţional, Gomułka, un grup de studenți maghiari din Budapesta au organizat o manifestație de simpatie la adresa acestora, pe 23 octombrie 1956.

În noaptea de 23 spre 24 octombrie însă manifestația s-a transformat în luptă armată, în care au intervenit și sovieticii. Imre Nagy a preluat funcția de prim-ministru. Insurecția a durat aproape o săptămână, timp în care s-a extins în întreaga țară și a făcut pagube enorme. Revendicările insurgenților, printre care se aflau alegerile libere, abolirea sistemului monopartit și plecarea trupelor sovietice din țară, au fost acceptate. Sovieticii s-au retras din Budapesta la sfârșitul lui octombrie.

În primele zile din luna noiembrie, Ungaria a fost liberă. Pe 3 noiembrie, însă, Imre Nagy a invocat  ieşirea din Pactul Tratatului de la Varşovia, fapt care a determinat conducerea din Uniunea Sovietică să ia o poziție tranșantă pentru a pune capăt definitiv mișcării de eliberare a Ungariei.

Astfel, pe 4 noiembrie, dimineața, în jurul orei 04:00, tancurile armatei sovietice intrau în Budapesta. O oră mai târziu, premierul Imre Nagy anunța la radio despre invazia sovietică declarândtrupele noastre luptă, Guvernul este în funcțiune. Între timp, tancurile rusești ajunseseră în fața Parlamentului maghiar, reunit în ședință extrordinară. Revoluționarii unguri au opus o rezistență eroică, lor alăturându-li-se mii de oameni, printre care chiar și militari care treceau de partea revoluției. În zadar, însă. 

Imre Nagy s-a refugiat la Ambasadei Iugoslaviei, iar ulterior a fost arestat de ofițerii de securitate sovietici și trimis într-o locație secretă în România. S-a constituit un nou guvern, condus de  János Kádár, sprijinit de Moscova, care a reinstaurat dictatura totală în Ungaria.

Momentul revoluționar din Ungaria anului 1956, deși zdrobit violent, a avut ecouri impresionante în întreaga lume. Într-o apariție televizată din 1957, starul rock ‘n’ roll Elvis Presley le-a dedicat celebra piesă Peace in the Valley refugiaților unguri care au fost nevoiți să își părăsească țara după ce Uniunea Sovietică a intervenit brutal.

 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe Istorie din 3 noiembrie 2016