Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine stabilește declanșarea Brexitului? Decizie importantă azi la Londra

may.jpg

Premierul britanic Theresa May
Sursa imaginii: 
REUTERS/Peter Nicholls

Înalta Curte de Justiţie de la Londra prezintă astăzi o hotărâre prin care stabileşte declanșarea procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Decizia va fi însă una contestată, cazul va fi tranșat abia la sfârșitul anului, scrie news.ro.

Înalta Curte a fost sesizată luna trecută printr-un recurs depus de reclamanţi care consideră că premierul Theresa May şi Guvernul ei nu dispun de autoritatea de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Invocarea acestui articol va deschide o perioadă de doi ani de negocieri între autorităţile britanice şi europeni în vederea stabilirii condiţiilor divorţului între Londra şi Bruxelles.

Theresa May, succesoarea lui David Cameron la conducerea Partidului Conservator şi Guvernului, a anunţat că va declanşa procedura până la sfârşitul lui martie 2017.

Şefa Guvernului a anunţat, de asemenea, că parlamentarii britanici vor avea dreptul să dezbată această problemă, dar că nu se vor piutea pronunţa printr-un vot asupra declanşării Brexitului.

Actorii economici urmăresc cu atenţie acest recurs în justiţie, apreciind că, cu cât mai mult va fi asociat Parlamentul în proces, cu atât vor fi şanse mai mari să se ajungă la un "soft Brexit", care să menajeze relaţiile dintre Marea Britanie şi piaţa unică europeană.

Indiferent de hotărârea de joi a preşedintelui Înaltei Curţi de Justiţie John Thomas şi a celor doi judecători asesori, ea urmează să facă obiectul unui recurs la Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie din Regatul Unit.

Cazul urmează să fie audiat la Curtea Supremă în decembrie.