
Politică
Guvernul britanic nu poate declanșa Brexit-ul fără aprobarea Parlamentului
inalta_curte.png

Înalta Curte a constatat că intenția declarată a premierului Theresa May de a depune la Bruxelles notificarea de părăsire a UE de către Marea Britanie în temeiul articoului 50 al Tratatului de la Lisabona fără avizul parlamentului de la Londra este neconstituțională.
În decizia publicată pe pagina de internet a justiției britanice se spune "Curtea nu acceptă argumentul avansat de guvern. Nimic din textul Legii comunităților europene din 1972 nu sprijină poziția sa. În opinia curții argumentul contrazice atât limbajul folosit de Parlament în 1972 cât și principiul constituțional fundamental al suveranității Parlamentului și a absenței oricărui drept din partea Coroanei de a schimba legea internă prin exercitarea pregrogativelor sale"
Ca atare Înalta Curte a decis că "Guvernul nu are puterea potrivit prerogativelor Coroanei de a depune notificare în temeiul Articolului 50 de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană".
Prin legea din 1972 Parlamentul a aprobat aderarea Marii Britanii la Comunitatea Economică Europeană, ulterior devenită Uniunea Europeană, începând cu data de 1 ianuarie 1973
Premierul May a anunțat luna trecută că va invoca articolul 50 care deschide o perioadă de negocieri de doi ani cu celelalte state membre UE și care se încheie cu încetarea calității de membru a Regatului Unit până la sfârșitul lui martie 2017 fără a cere avizul Parlamentului.
Guvernul face apel
Gina Miller, manager de investiții care a înaintat acțiunea în justiție, a spus că guvernul ar trebui să ia decizia "înțeleaptă" și să nu facă apel la Curtea Supremă de Justiție.
Purtătorul de cuvânt al guvernului a anunțat însă imediat că guvernul va face apel și este probabil ca instanța supremă să ia cazul în dezbatere în luna decembrie, unii juriști opinând că este posibil și un recurs ulterior la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg.
Decizia Înaltei Curți a fost salutată de mai mulți sprijinitori ai rămânerii Regatului Unit în UE care fluturau steaguri ale Uniunii în fața sediului din centrul Londrei.
De asemenea, imediat după anunțarea deciziei, lira sterlină, s-a apreciat cu circa 1% în raport cu euro și cu dolarul.
Electoratul britanic a votat în favoarea ieșirii din UE cu 52% la 48% pe 23 iunie 2016, dar majoritatea membrilor Parlamentului, atât din Camera Comunelor cât și din Camera Lorzilor sunt în favoarea rămânerii în UE.
Decizia de joi confirmă principiul constituțional al suveranității Parlamentului și deschide o nouă perioadă de incertitudine pe scena politică britanică,