Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu la RFI: ”Noi discutăm cu cei din diaspora, știm că le este foarte greu, dar îi îndemnăm să meargă la vot”

canada.jpg

Moldoveni voteaza la Montreal la 30 octombrie

A fost dat startul oficial al campaniei pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din R.Moldova. Liderul Partidului Socialiștilor, pro-rusul Igor Dodon se va duela cu candidatul unic al partidelor pro-europene, Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

În seara zilei de joi, Dodon și Sandu vor participa la prima dezbatere electorală. Trebuie spus că, a început și o campanie de denigrare a liderului PAS. În capitală sunt distribuite printre studenții moldoveni, afișe cu mesaje false, ce ar fi promovate de Sandu. Între timp, Comisia Electorală Centrală anunță că, la 13 noiembrie, nu pot fi deschise mai multe secții de votare peste hotare, o solicitare venită din partea candidatului pro-european.

 

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu spune într-un interviu la RFI, că nu este de acord cu ceea ce invocă autoritățile că trebuie respectate aceleași condiții ca în primul tur și nu pot inaugura, la 13 noiembrie, mai multe birouri electorale în străinătate. Se poate face acest lucru, afirmă Sandu.”Probabil că mai târziu organele de drept își vor spune părerea dacă instituțiile de stat au făcut tot posibilul ca să asigure dreptul la vot pentru toți cetățenii din R.Moldova. Am văzut experiențe și în alte state  atunci când persoane publice au fost sancționate pentru asta. Între timp, noi discutăm cu cei din diaspora, știm că le este foarte greu, dar îi îndemnăm să meargă la vot, pentru că este extrem de important și pentru ei, dar și pentru familiile lor care au rămas acasă”.

 

Comisia Electorală Centrală precizează că, în conformitate cu prevederile legislației electorale, turul II de scrutin se organizează și se desfășoară în aceleași condiții ca și turul I de scrutin, cu aceleași consilii și birouri electorale, în baza acelorași liste electorale.

Întrebată despre afișele false, distribuite tinerilor din capitală, potrivit cărora, liderul PAS, în calitate de președinte ”va deschide granițele R.Moldova pentru zeci de mii de migranți, școlile și grădinițele vor fi închise sau că după alegeri, pe teritoriul R.Moldova vor fi legalizate căsătoriile între persoanele de același sex”, Maia Sandu a menționat la RFI: ”Socialiștii au demonstrat că astea sunt singurele lor arme în această campanie. Ei nu știu să lupte corect. Ei nu știu să convingă oamenii prin adevăr și prin agenda lor constructivă de aceea, pe de o parte, încearcă să ne divizeze, să ne sperie, să ne separe în categorii.

Pe de altă parte, încearcă să difuzeze cât mai multe minciuni. Asta este campania pe care o pot face ei. Noi am demonstrat ce fel de campanie facem. Noi le spunem oamenilor adevărul și îi lăsăm pe oameni să decidă ce cred ei că este mai bine pentru R.Moldova”, a conchis Sandu la RFI.

Astăzi, liderul PSRM, Igor Dodon a chemat cetăţenii la mobilizare maximă pentru a participa în turul doi al alegerilor prezidenţiale.”Isteria ridicată pe rețelele de socializare de către presa finanțată de americani nu e altceva decât o dovadă de slăbiciune, iar victoria va fi de partea candidatului opoziției de stânga. Am obținut un avantaj de peste 130.000 de voturi față de oponentul nostru. Sunt sigur că putem învinge în turul doi. Văd că presa finanțată de americani s-a unit, în front comun, împotriva mea. Nu-i nimic, vom ține piept, dar asta arată slăbiciunea voastră. Noi nu ne temem. Am văzut și mai puternici. De aceea veți pierde fiindcă dați dovadă de slăbiciune. Noi am consolidat rândurile noastre și suntem ferm convinși în victorie”, a spus președintele PSRM.

Dodon a mai precizat, joi, într-o conferință de presă că formațiunea sa va continua să insiste pe organizarea audierilor parlamentare privind ancheta furtului miliardului, iar ”toți cei implicați trebuie să stea la pușcărie, alături de Vlad Filat”. ”Şi după victoria la prezidenţiale, vor fi și investigații la nivel de Preşedinție”, a menţionat Dodon.

Până vinerea viitoare, atât Dodon, cât și Sandu pot participa la dezbateri televizate, pot merge la întâlnirile cu alegătorii pentru a-și promova platformele electorale. 

Potrivit rezultatelor finale, după primul tur de scrutin prezidențial, fostul comunist,liderul PSRM, Igor Dodon a obținut 47,98 la sută din sufragii, iar Maia Sandu, liderul PAS, 38,71 la sută din voturi. Dodon se pare că poate miza în cel de-al doilea tur pe susținerea rusofilului Renato Usatîi. Astăzi, liderul Partidului Nostru i-a îndemnat pe simpatizanții săi să voteze pentru Dodon, el fiind candidatul unic de stânga, iar despre Maia Sandu afirmă că este un proiect al Guvernului american.