Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon și Maia Sandu se acuză reciproc că ar face jocurile lui Vlad Plahotniuc

La Chișinău a avut loc, joi seara, prima dezbatere televizată la care au participat cei doi candidați la președinție. Liderul Partidului Socialiștilor, fostul comunist, Igor Dodon, dar și Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate și-au adus reproșuri dure și s-au acuzat reciproc că ar face jocurile controversatului politician și om de afaceri, prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

 

În cadrul dezbaterii de la Protv Chișinău, Igor Dodon i-a reproșat Maiei Sandu că a făcut parte din guvernele anterioare și că împreună cu fostul premier, Vlad Filat a votat pentru ca finul lui Plahotniuc, Andrian Candu să ajungă președinte de Parlament. ”Vă susține Plahotniuc. Filat a spus că a votat galben. Nu ați semnat angajamentul anti-Plahotniuc. De ce refuzați să semnați acordul anti-Plahotniuc?”.

La rândul său, Maia Sandu a menționat că Dodon și Plahotniuc ar face afaceri de mult timp.”Dodon i-a vândut lui Plahotniuc un hotel în urma căruia statul a pierdut 140 mln lei. Nu semnez nimic nici cu Dodon, nici cu Plahotniuc. Pentru mine Dodon înseamnă Plahotniuc. Prietenia între cei 2 a început de pe vremea comuniștilor”.” Nu știu ce aveți împotriva lui Filat, o să-i spuneți tot ce vreți când o să ajungeți la penitenciarul nr 13! Dvs aveți toate detaliile de la BEM. Dvs ați fost la nunta la Shor, nu eu”, i-a răspuns, Maia Sandu lui Igor Dodon.

Candidatul PAS a menționat că atunci când a fost în funcție publică a demonstrat că poate lupta împotriva corupției și că este responsabilă. ”Am reușit să luăm un scor bun fără să intimidăm, cu resurse mici. Oamenii știu să facă deosebirea între oameni onești și oameni corupți.”

În alt context, liderul socialiștilor a ținut să precizeze că ”președintele Dodon va fi un echilibru între Est și Vest. ”Noi trebuie sa avem relații bune cu toți. Noi nu trebuie să renunțăm la regimul de vize. Poziția partidului însă rămâne de integrare euroasiatică. Dupa 13 noiembrie voi fi un președinte al tuturor.”

Referindu-se la faptul că fostul președinte român, Traian Băsescu și soția sa au depus jurământul pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat că dacă va deveni președinte, îi va retrage cetățenia fostului președinte român, după scrutin. "Doamna Maia Sandu este unionista. Dle Basescu, profitați acum. Dupa 13 nu veți mai avea cetățenie!”, a continuat Dodon.

Întrebată de liderul socialiștilor care este poziția vizavi de statalitatea R.Moldova, liderul PAS i-a răspuns: ”O țară nu poate fi numită independenta atât timp cat are armata pe teritoriul ei. Dvs veți cere retragerea armatei ruse?”, l-a întrebat Sandu, la rândul său, pe Dodon. ”Eu susțin statalitatea Republicii Moldova. Pregătiți-vă domnule Traian Băsescu, după 14 noiembrie veți pierde cetățenia pe care nu o meritați", a punctat președintele PSRM.

Trebuie spus că, astăzi, un grup de preoți din nordul țării a îndemnat alegătorii să-și de-a votul pentru fostul comunist, Igor Dodon și nici într-un caz să nu voteze pentru Maia Sandu, liderul PAS. Amintim că, înaintea primului tur de scrutin, și Mitropolitul Vladimir a făcut agitație electorală, îndemnând enoriașii să voteze pentru liderul socialiștilor.