Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Definirea familiei, instrument electoral? Radu Magdin: Fiecare încearcă să puncteze

gay-couple-1294120_960_720.jpg.png

Image source: 
pixabay.com

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că partidul nu susţine organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei prin definirea familiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare. Aceasta după ce un senator propriu, social democrat, depusese la Senat un proiect în acest sens. De partea cealaltă, PNL a comunicat deja, prin președintele Alina Gorghiu, că respectă actualul Cod Civil și susține implicit familia tradițională. Iar USR a precizat că cele trei milioane de semnături strânse de Coaliția pentru Familie trebuie avute în vedere, însă tema nu trebuie tratată la pachet cu alegerile parlamentare.

În această perioadă fiecare partid încearcă să puncteze, e de părere consultantul politic Radu Magdin. Context în care, explică el, discuția despre organizarea unui referendum pe tema familiei simultan cu alegerile devine un instrument de campanie:“Un dosar precum acesta, care este controversat, prin asumarea lui pe de o parte devine un instrument de campanie pozitivă. Prin poziționarea deja a altor factori politici, din tabăra cealaltă, poate fi folosit foarte bine și ca instrument de campanie negativă. În consecință, tabăra definită de dreapta la noi în țară, zona PNL să spunem, ar fi pe defensivă pe tema cu pricina. Pentru că deși eu cred că a crescut gradul de toleranță în societatea românească, rămânem o societate relativ conservatoare. Deci majoritatea  mai degrabă va trage înspre proiectul acesta susținut de către PSD și Coaliția pentru Familie.”

Este foarte greu pentru partidele din România să se definească valoric și să-și asume o anumită doctrină. Dorința din a rupe din electoratul adversarilor face, în special partidele mari, să acționeze oportunist, indiferent de temă, adaugă Radu Magdin:“ În momentul de față, PSD, care oficial este partid social-democrat, de stânga, deci dacă ne raportăm și la familia politică în plan european, un partid progresist, încurajând diversitatea, vedem că încurajează valori conservatoare de dreapta. În mod ironic, PSD, partid de stânga, acționează ca un partid conservator, de dreapta. Iar în ceea ce privește PNL-ul, ca acțiune economică, de multe ori devine de stânga. Noi vedem încă o dată că la noi partidele sunt mai degrabă oportuniste și nu sunt definite valoric.”

 

 

Asculta AICI interviul cu Radu Magdin: