Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Theresa May solicitată să apere independența justiției

judecatori_curtea_suprema.jpg

Judecătorii Curții Supreme a Regatului Unit
Judecătorii Curții Supreme a Regatului Unit vor decide în cazul apelului introdus de guvern

Prim ministrului Marii Britanii, Theresa May, i s-a cerut să intervină pentru a-i apăra pe judecătorii de la Înalta Curte care au decis că guvernul nu poate declanșa ieșirea din Uniunea Europeană - Brexit - fără aprobarea Parlamentului. Deputați ai Partidului Conservator condus de May au declarat că atacurile la adresa celor trei judecători sunt complet inacceptabile. 

Fostul avocat principal al guvernului, Dominic Grieve, un cunoscut eurofil a spus că atacurile la adresa judecătorilor sunt "înspăimântătoare și jignitoare" și au "iz de stat fascist". 

Un ministru al cabinetului May a declarat sub anonimat cotidianului The Times că independența justiției este "absolut fundamentală pentru democrație", în timp ce președintele comitetului parlamentar pentru justiție,deputatul Conservator Bob Neill a spus că aceste atacuri "amenință independența justiției noastre" și "nu-și au locul într-o țară civilizată".

Imediat după decizia de joi prin care cei trei judecători ai Înaltei Curți au hotărât că guvernul nu poate notifica UE în temeiul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanșează o perioadă de negocieri de doi ani care se încheie cu încetarea statutului de membru al Uniunii decât după obținerea avizului Parlamentului s-a declanșat o reacție vehementă.

Ministrul comunităților locale, Savid Javid, a declarat că decizia "contravine democrației și sfidează voința poporului britanic".   

Theresa May a declarat că în pofida deciziei Înaltei Curți guvernul "merge mai departe cu Brexit" și le-a reamintit parlamentarilor de votul din 23 iunie când peste 17 milioane de alegători s-au pronunțat în cadrul unui referendum pentru ieșirea din UE.

Cu întârziere a intervenit și ministrul justiției, Liz Truss, care a declarat: "Independența justiției este fundația pe care este construit statul noastru de drept și justiția noastră este respectată pe bună dreptate în toată lumea peste pentru independența și imparțialitatea sa."

"În ceea ce privește cazul audiat de Înalta Curte, guvernul a explicat clar faptul că va face recurs la Curtea Supremă. Cursul justiției trebuie să fie urmat." a adăugat ministrul justiției, fără însă a critica atacurile la adresa judecătorilor.

"Dușmanii poporului"

Semnificativă a fost și reacția presei eurosceptice de la Londra care vineri dimineață a lansat atacuri vitriolice împotriva celor trei judecători.

Titluri din presa britanică

"Dușmanii poporului" a titrat Daily Mail, "Cine vă credeți?", titra tabloidul The Sun, cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie, "Judecătorii împotriva poporului", titra Daily Telegraph, un cotidian apropiat ca orientare de Partidul Conservator.

Guvernul a anunțat deja că va ataca decizia în apel la Curtea Supremă de Justiție care se va pronunța probabil în luna decembrie în plenul de 11 judecători asupra acestui caz cu implicații constituționale.

Premierul May a insistat inclusiv în conversații cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că își va respecta promisiunea de a invoca articolul 50 până la sfârșitul lui martie 2017.

Între timp însă evenimentele par să ia o turnură neașteptată. Un deputat Conservator din estul Angliei, Stephen Phillips, și-a dat demisia din Camera Comunelor, provocând un scrutin parțial și subțiind și mai mult fragila majoritate deținută de May în camera inferioară a Paramentului, unde partizanii rămânerii în UE sunt majoritari, ca și în Camera Lorzilor.

De aceea, s-au întețit speculațiile că May va încerca să convoace alegeri parlamentare anticipate în martie 2017, deși pentru aceasta are nevoie de un vot de 2/3 în Camera Comunelor.

Votul din 23 iunie 2016 prin care 52% din electorat sau 17,4 milioane de alegători au votat în favoarea ieșirii din UE a deschis calea, potrivit partizanilor Brexit, repatrierii puterilor de la Bruxelles.

Ironia soartei face ca această decizie, luată de judecători britanici într-o curte britanică, să-i înfurie tocmai pe cei care doreau acest lucru. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ