Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


America votează. Cristian Diaconescu: România nu trebuie să se teamă, indiferent de câștigător

Campanie pe ultima sută de metri în Statele Unite, înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie. Mai toate sondajele o dau în continuare favorită pe candidata democraților, Hillary Clinton, cu un avans cuprins între două și patru procente față de contracandidatul republican Donald Trump. Soarta alegerilor ar putea fi influențată de electorii din statele tradițional indecise, așa numitele swing states, explică, la RFI, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.

Chiar și în aceste condiții însă, șansele lui Donald Trump sunt firave, crede Cristian Diaconescu:Cristian Diaconescu: Cel puțin în legătură cu Ohio, Florida și Carolina de Nord, swing states cum se numesc, situația este încă destul de neclară, deoarece pe votul anticipativ nu este evident în ce măsură grupurile etnice, minoritare, au dorit să iasă la vot.

Reporter: În aceste condiții ce șanse are, realistic vorbind, Donald Trump?

Cristian Diaconescu: Șanse ceva mai mari decât săptămâna trecută, dar, după părerea mea, nu suficient de mari pentru a înclina definitiv balanța în favoarea sa. În situația de astăzi, Donald Trump ar trebui să câștige cam toate aceste state neclare din punct de vedere al opțiunilor de vot. Un demers extrem de complicat, mai ales pentru faptul că multe din zonele electorale din aceste state foarte mari sunt afiliate politicilor democraților.

Cum ar trebui să privească România bătălia electorală din SUA?

Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, are un avans de 1,8% comparativ cu adversarul său republican, Donald Trump, conform unei medii a sondajelor efectuată de Institutul american Real Clear Politics, preluat de Mediafax. România nu trebuie să se teamă de aceste alegeri, mai spune, la RFI, Cristian Diaconescu. Șansa României, indiferent de câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, continuă Cristian Diaconescu, este să-și asume un rol de lider regional:Cristian Diaconescu: E normal ca atunci când ungurii, românii, bulgarii, turcii, vin către Washington spunând avem nevoie de o cooperare bilaterală, dar temerile sunt similare...este de neînțeles de ce înainte de o astfel de solicitare în plan bilateral nu s-a realizat o consultare multi-laterală, regională, pentru un proiect care după aceea să devină mult mai ușor de sprijinit, fie de Statele Unite, fie de orice alt partener. România trebuie să facă un pas în față. România nu trebuie să se teamă. Să facă un pas în față ca lider regional. Nu trebuie să ne temem de un astfel de rol, nu trebuie să avem complexe din acest punct de vedere. Un astfel de proiect regional, pus pe masa fie a președintelui Trump, fie a președintelui Clinton, poate reprezenta cel mai solid argument pe baza căruia se poate discuta.

 

 

 

 

 
Ascultă AICI interviul complet cu fostul min.de externe Cristian Diaconescu: