Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri pe muchie de cuțit în SUA. Mobilizare pe toate fronturile

În ajunul scadenței, alegerile prezidențiale americane rămân pe muchie de cuțit, ambii candidați fiind angajați în eforturi de ultim moment de a consolida baza și a-i convinge pe indecișii care, în unele state, pot înclina balanța într-un sens sau altul. Donald Trump își va continua ultimul turneu, început ieri, prin state precum Florida, Colorado,  Pennsylvania și New Hampshire și Michigan, în care conduce la o diferență statistic insignifiantă sau a devenit competitiv, în vreme ce Hillary Clinton se deplasează încă o dată în Florida, dar și în New Hampshire și Michigan, unde arată o îngrijorătoare vulnerabilitate.

Michigan, stat ce părea definitiv înscris în coloana Democrată, dar în care diferența s-a redus la 4 puncte fragile, este vizitat astăzi atât de doamna Clinton cât și de președintele Obama, care a fost acolo și ieri, repetând, ca și în Florida și peste tot, că miza este enormă, verdictul definitoriu pentru identitatea și destinul Americii.

“Casa Albă nu schimbă cine și ce ești, amplifică doar, pune sub reflectoare. Dacă nu respecți Constituția înainte, n-o vei respecta nici după ce devii președinte; dacă înainte intimidezi presa ce-ți displace, dacă-ți ameninți rivalul cu pușcăria într-o dezbatere televizată fără să-ți pese de integritatea actului de justiție, dacă discriminezi religios, o vei face și după instalarea la Casa Albă. Cu diferența că atunci vei avea și puterea de a-ți pune în aplicare ideile strâmbe”, a punctat șeful Executivului cu unul dintre cele mai potente argumente utilizate până acum. 

Unul dintre motivele prezenței președintelui în zone electoral nevralgice în aceste ultime ore de campanie este prezența sub așteptări la urne a votanților afro-americani, în rândul cărora doamna Clinton are pe hârtie un avantaj copleșitor.  

În Carolina de Nord, de pildă, stat aflat înlăuntrul marjei de eroare, prezența lor este cu șase procente sub nivelul din 2012.  Se estimează că peste 50 de milioane de americani vor fi votat anticipativ până la sfârșitul zilei în cele patruzeci de state care o permit, cu sau fără restricții. Trei state - printre care unul disputat, Colorado - practică doar votul prin corespondență în vreme ce alte șapte au rămas la sistemul clasic - la urne doar în ziua alegerilor.

Calea lui Trump către victorie în Colegiul Electoral rămâne dificilă - până aproape de imposibil. I-ar trebui Florida, New Hampshire și Carolina de Nord (state în care este devansat sau conduce milimetric) plus o Virginie,  o Pennsylvanie, un Colorado sau un Wisconsin, trofee ce par, la această oră, inaccesibile.  Doar două sondaje naționale din cele 14 de referință îl plasează în avantaj, iar în Colegiul Electoral ajunge, în cele mai optimiste variante, la cinci puncte de numărul magic.

În ciuda acestui fapt, mărșăluiește însingurat și destoinic, depănând vechile povești de adormit simțul realității și de răscolit pasiuni întunecate.

“Nu încape îndoială că directorul Poliției Federale Comey și bravii agenți din subordinea sa vor aduna probe suficiente pentru a o pune sub acuzare pe doamna Clinton și pe cei din anturajul ei imediat. Victoria ei ne-ar arunca într-o criză constituțională fără precedent. Am putea avea un președinte deferit justiției și în cele din urmă judecat pentru crimă. Avem nevoie de un guvern capabil să intre în acțiune din prima zi. Așa ceva n-ar fi posibil cu Hillary Clinton, vizată de o masivă investigație criminală. Scandalurile și controversele o vor urmări pe tot parcursul mandatului punând-o în imposibilitatea de a guverna”, a profetizat duminică port-stindardul Republican în Iowa, stat în care păstrează un avans firav.

Problema pentru Trump este că "masiva investigație" la care s-a referit până la saturație  în special în ultimele zece zile, de când a fost redeschisă, nu mai există începând tot de ieri, când directorul Poliției Federale a anunțat Parlamentul că o re-închide, menținându-și concluziile din iulie, care o exculpau legal pe candidata Democrată cu privire la utilizarea unui server personal în perioada în care a condus diplomația americană.

“Nici bun nici rău nu este, politic, acest anunț pentru campania noastra. Motivul pentru care atât de mulți americani pun la îndoială onestitatea și veracitatea doamnei Clinton rămâne valabil”, reacționa, caracteristic, coordonatoarea campaniei Republicane, Kellyanne Conway.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA