Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul a adoptat creșterile de venituri în Educație și Sănătate. Guvernul merge la CCR

bani.jpg

Image source: 
pixabay.com

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, legea de aprobare a OUG 20/2016, de creștere a salariilor în educaţie şi sănătate. Legea a fost adoptată cu 184 de voturi , însă în absența parlamentarilor liberali.

Actualizare :  PNL contestă adoptarea legii și acuză o fraudă. Liberalii susțin că în sală ar fi fost prezenți doar 168 de parlamentari și nu 184.

Ar urma ca salariile de bază din sănătate să crească, de luna viitoare, în medie, cu 15%. La fel se va întâmpla și cu salariile din învățământ, de la 1 ianuarie 2017. Anterior,c omisiile din Camera Deputaților aprobaseră și plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului în curs și nu la plafonul din 2009, cum era până acum.

 Legea a fost adoptată pe articole, în aplauzele celor prezenți (sindicaliștii de la balcoane), fără modificări față de forma votată de comisiile din Camera Deputaților. Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a cerut, din partea Executivului, ca majorările să fie respinse și să se meargă în continuare pe soluțiile guvernului. Dragoș Pîslaru  a susținut că majorările, care se aplică și personalului administrativ, ar ridica o problemă de echitate:

''Problema de echitate este importantă pentru că spatele unui raport care arată că vor fi creşteri salariale cu 5 până la 15% avem lucruri care sunt ascunse în grile. De exemplu, la farmaciştii primari salarile cresc cu 53%, nu farmaciştii debutanţi tineri care trebuie să fie încurajaţi să intre în sistemul de farmacie, ci la cei cu experienţă ale căror salarii cresc cu 53%''.

Guvernul aduce în discuție și impactul bugetar al unor măsuri votate în pargul alagerilor legsilative. În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, susține că executivul ar deispune de resursele necesare și, mai mult, că Ordonanța pe care o promovează guvernul  ar dezechilbra sistemul:

''Dacă cineva de la ministerul de Finanţe vrea să mă contrazică, îl aştept oricând. (...) Au 29 de miliarde necheltuiţi. 'Oameni buni, treziţi-vă, nu mai ţineţi banii necheltuiţi şi oamenii cu salarii mici'',  a spus Liviu Dragnea în plen.

Înainte de vot, ministrul Muncii, anunța că ia în considerarea atacarea legii care prevede mai multe creșteri salariale pentru bugetari la Curtea Constituțională:

'' Îmi exprim speranţa că nu va fi nevoie să se ajungă la aşa ceva, dar asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportat este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat. Să ni se spună de către CCR dacă este sau nu constituţional să adopţi un astfel de pachet fără să indici sursele deloc. ''