Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă rundă de dezbateri Dodon - Sandu

Cei doi candidați la funcția de președinte al R.Moldova, liderul socialiștilor, Igor Dodon, și președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu s-au confruntat, la o nouă rundă de dezbateri, de această dată la postul public de televiziune Moldova1. Dezbaterea are loc cu doar câteva zile înaintea scrutinului prezidențial de duminică, 13 noiembrie. Și de această dată s-au acuzat reciproc, au vorbit despre combaterea sărăciei, a corupției și soluționarea crizei, determinată de ”furtul miliardului”. S-au referit și la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat de R.Moldova, acum doi ani.

Până nu demult, liderul socialiștilor, Igor Dodon declara că odată ajuns președinte va anula Acordul de Asociere, semnat doi ani în urmă. Dodon acum se pare că și-a schimbat discursul și spune că îl va susține. Totuși, liderul PSRM a ținut să precizeze că semnarea Acordului de Asociere cu UE nu a adus beneficii majore R.Moldova. Potrivit lui Dodon, „acum doi ani, când a fost semnat Acordul de Asociere, trebuia să fie referendum ca oamenii să decidă. În această perioadă s-a furat miliardul și exporturile au scăzut. R.Moldova a pierdut exporturile spre Federația Rusă și nu a exportat suplimentar pe piața UE”, a menționat Dodon.

Pe de altă parte, Maia Sandu s-a arătat surprinsă de declarațiile lui Dodon, subliniind că mai ieri contracandidatul său spunea că o sa anuleze Acordul de Asociere, iar acum susține că o să îmbunătățească relațiile cu UE. ”Cei din Rusia au nevoie de un partener în Republica Moldova credibil care spune lucrurilor pe nume, nu care spune una la Moscova și una la Bruxelles. O dată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, exporturile s-au dublat, constituind peste 60 la sută. Acordul de Asociere nu a dus la scăderea exporturilor”, susține Sandu. Ba mai mult, R.Moldova poate să îmbunătățească acest acord, să obțină cote mai mari de export. ”Trebuie să îmbunătățim calitatea produselor noastre, dar pentru asta trebuie să facem reforme să scăpăm de monopol să avem o economie deschisă”, a conchis Maia Sandu.

Dodon s-a referit și la reformele inițiate de Sandu când a fost la Ministerul Educație. Liderul socialiștilor afirmă că în cazul în care câștigă președinția, va scoate examenele de bacalaureat. ”Doar cei care vor să studieze peste hotare trebuie să susțină BAC-ul”, crede Igor Dodon. Totodată, el a menționat că dacă va fi ales șef al statului, prima sa vizită în calitate de președinte va fi în Federația Rusă.

Întrebat de ce să nu fie ales contracandidatul la scrutinul de duminică, Igor Dodon a afirmat că este un statalist și își dorește să muncească și să-și crească copii în Republica Moldova, iar contracandidatul său, Maia Sandu ”face parte din guvernarea coruptă din ultimii șapte ani, pentru că a fost alături de cei care au furat pensiile, salariile, miliardul din sectorul bancar, pentru că a votat pentru furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional”. În replică, Maia Sandu a menționat că Igor Dodon a fost ministru al Economiei și ne-a demonstrat ce fel de economie poate construi. În plus, Dodon nu prea a avut succes nici când a venit vorba de lupta cu corupția. Sandu susține că a fost împotriva sistemului și când a fost la guvernare, dar Dodon a fost cu sistemul și când a fost la guvernare și când a fost în opoziție.

 

PAS semnalează noi încercări de discreditare a formațiunii

Reprezentații Partidului Acțiune și Solidaritate vorbesc despre o nouă încercare de discreditare,”la fel de murdară ca celelalte mișcări pe care le-au făcut oponenții în această campanie”. Luni, în contul PAS, a fost virată o sumă de bani de proveniență neclară de la o persoană despre care presa de investigație a scris că are probleme de integritate. Imediat după constatarea provenienței banilor, a fost inițiată procedura de returnare a sumei primite. Cei de la PAS spun că vor cere cercetarea cazului de poliție și organele de resort.

Trebuie spus că, în plină campanie electorală pentru alegerea șefului statului, atât în Capitală, cât și în raioane sunt distribuite pliante cu mesaje denigratoare și manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Foile volante, care avertizează despre o eventuală invazie a refugiaților în Republica Moldova, închiderea grădinițelor, dispariția satelor și „pericolul” homosexualilor, nu conțin informații despre cine le tipărește, în ce tiraj și din ce resurse, fapt care contravine legislației electorale. Inspectoratul General al Poliției susține că investighează cazul. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au aflat cine ar fi pus la cale propagarea falsului electoral. De fapt, repartizarea fluturașilor se întâmplă chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care liderul PSRM Igor Dodon, contracandidatul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, are legături strânse de ani buni, scrie portalul www.anticoruptie.md.

Socialiștii au negat orice implicare în campania de denigrare a liderului PAS, Maia Sandu.