Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Puşcaş: O victorie a lui Donald Trump ar revigora Internaţionala Populistă

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din SUA a avut o agresivitate fără precedent în ultimii 20 de ani, declară la RFI fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş. El afirmă că Hillary Clinton va avea o preşedinţie foarte grea, dacă va câştiga scrutinul de marţi şi că o eventuală victorie a lui Trump ar avea influenţe în campaniile electorale din Europa.

Vasile Puşcaş consideră campania de la alegerile prezidenţiale din SUA din acest an fără precedent: "Eu am urmărit din 1992 fiecare campanie şi mi s-a părut chiar fără termen de comparaţie cu ceea ce am văzut în ultimii peste 20 de ani. În sensul că a avut o intensitate, o agresivitate şi o preocupare pentru nesemnificativ atât de mare, încât a derutat şi a făcut ca aşteptările electoratului să fie destul de joase".

"Un istoric de la Princeton spunea recent şi presa a preluat că din 1860, deci dinaintea Războiului Civil, nu a existat o asemenea divizare în societatea americană şi unii numesc această divizare chiar tribalism partizan. O asemenea divizare cred că a fost sesizată chiar şi de candidaţi. Ultimul discurs de campanie pe care l-a avut doamna Hillary Clinton la Pittsburgh a fost dedicat exact acestui subiect, promiţând că va munci din greu, pentru ca această divizare a societăţii americane să nu continue (...). Va fi o preşedinţie foarte grea pentru doamna Clinton, dacă şi-a propus acest lucru şi sper că va ţine la acest obiectiv", estimează fostul negociator-şef al României cu UE.

Vasile Puşcaş atrage atenţia că "o preşedinţie Donald Trump ar fi destul de impredictibilă, toată lumea ştie lucrul acesta, doar că sistemul politic, sistemul de guvernare american îşi are instituţiile de echilibru şi instrumentele de echilibru, însă cel puţin la început, în prima parte a preşedinţiei, ar fi destul de multe inadvertenţe în funcţionarea acestor instituţii (...). O victorie a lui Donald Trump în SUA ar revigora ceea ce unii analişti numesc Internaţionala Populistă, ar revigora tendinţele spre iliberalism şi ar pune în evidenţă şi mai mult criza liberalismului tradiţional (...). O eventuală victorie a lui Trump în SUA ar avea o influenţă indiscutabilă în campaniile electorale din Europa şi lucrul acesta fireşte că nu ar fi de bun augur. În al doilea rând, stabilitatea transatlantică ne interesează şi ca europeni, dar şi ca români şi din perspectiva securităţii regionale şi globale, dar şi din perspectiva competiţiei globale".