Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, la RFI: Există pericole să fie schimbată direcția geopolitică a R.Moldova

Există pericole să fie schimbată direcția geopolitică a R.Moldova și oamenii trebuie să conștientizeze acest lucru”. O spune într-un interviu la RFI, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, candidatul forțelor pro-europene din R.Moldova la alegerile prezidențiale. Duminică, 13 noiembrie, moldovenii sunt așteptați la scrutinul cu o miză uriașă, urmând să aleagă între Vest și Est. Cel de-al doilea candidat înscris în cursă este pro-rusul, liderul socialiștilor, Igor Dodon. Corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu a stat de vorbă cu Maia Sandu, liderul PAS și pentru început, a întrebat-o pe ce mizează  pentru a obține mai multe voturi, ținând cont că diferența între cei doi contracandidați este de aproape 10 la sută, potrivit rezultatelor primului tur de scrutin.

Alegerea președintelui nu este o alegere politică. Președintele trebuie să fie al întregii țări și astfel de președinte voi fi eu – președintele tuturor cetățenilor. De aceea, îi așteptăm la vot pe toți și de pe stânga, și de pe dreapta și de pe centru-dreapta.

Toți oamenii care vor ca noi cu toții să trăim cu demnitate acasă. Așa cum s-a întâmplat în România, la ultimele alegeri prezidențiale, ne așteptăm ca oamenii să iasă la vot, în cel de-al doilea tur, într-un număr mai mare. Îmi pare rău că autoritățile R.Moldova nu învață din greșelile altora.

Mizăm și pe cei care nu au mers la vot, data trecută. Experiența arată că de obicei, în turul doi, alegătorii se mobilizează, într-un număr mai mare.

Încercăm să ajungem cu mesajele noastre la cei la care nu am reușit să ajungem în primul tur. Contăm foarte mult pe implicarea oamenilor”, afirmă la RFI, Maia Sandu, președintele PAS.

Candidatul forțelor pro-europene susține că mesajul adresat alegătorilor rămâne același ca și în primul tur, unul unificator, deși unii lideri politici sugerau că Sandu ar trebui să-și schimbe discursul.

Mesajul este același ca și în primul tur de scrutin – bunăstare pentru toți cetățenii, stat de drept pentru toți cetățenii, legi care să ne apere pe toți cetățenii. Ori, impedimentul principal în calea noastră acum este corupția.

Lupta împotriva corupției rămâne principala prioritate. În jurul acestui obiectiv, în jurul luptei împotriva sărăciei, în jurul obiectivului de a păstra tinerii acasă și a determina mai mulți concetățeni de-ai noștri să revină acasă, lângă părinții și copiii lor, sunt obiective principale și sunt împărtășite de toți cetățenii, indiferent de viziunile politice, indiferent dacă sunt la Est sau la Vest, indiferent de limba pe care o vorbesc.

Acesta este mesajul meu, este un mesaj unificator. Așa va rămâne până la sfârșitul acestei campanii, și mai ales va rămâne la fel și după ce vom câștiga aceste alegeri”.

Întrebată dacă există șanse să fie schimbată orientarea geopolitică, după alegerile din 13 noiembrie, liderul PAS a declarat la RFI:

Liderul socialiștilor, Igor Dodon ne tot amenință cu ruperea relațiilor cu vecinii noștri și într-o anumită măsură a reușit să provoace un scandal diplomatic cu Ucraina, chiar dacă nu are o funcție publică. Există pericole și vreau ca oamenii să conștientizeze aceste pericole.

Pentru toată lumea este clar ce înseamnă democrație autentică, unde găsim și de unde ne putem inspira atunci când vrem să spunem că ne dorim să construim democrația autentică, atunci când spunem că vrem să trăim într-o societate liberă de corupție, atunci când spunem că este importantă meritocrația și noi vrem cu toții să fim motivați, salarizați, promovați în funcție, pe bază de merite și nu în funcție de alte lucruri cum ar fi nepotismul. Este clar că acesta este modelul european.

Dar, pentru că există această dezbinare în societate, vreau să promovăm aceste valori prin fapte și nu la nivel de retorică. Retorica neînsoțită de fapte am văzut unde a condus, la reducerea segmentului populației care crede în modelul de integrare europeană”, continuă Maia Sandu.

Dar cum va colabora liderul PAS, în cazul în care ajunge în fotoliul de președinte cu reprezentanții puterii, cei care au criticat-o dur în timpul campaniei electorale?, am întrebat-o pe Sandu.

Va fi o conviețuire dificilă între președinte și celelalte instituții ale statului. Eu, în calitate de președinte voi susține inițiativele care vor fi în interesele cetățeanului. Din păcate, nu am văzut inițiative promovate de actuala guvernare, în interesele cetățeanului.

Dar dacă ele vor fi, eu le voi sprijini. În același timp, eu o să demasc toate tentativele guvernării de a comite alte abuzuri împotriva oamenilor, de a comite alte ilegalități, de a comite alte acte de corupție. O să vorbesc despre ele public și o să folosesc toate pârghiile care sunt, oferite de lege, pentru ca să le opresc.

Aceasta va fi conlucrarea cu guvernarea, până la momentul în care o să putem să schimbăm întreaga clasa politică, prin alegeri parlamentare”.

Maia Sandu ne-a vorbit și despre problemele care vor fi soluționate în mod prioritar.

Sunt multe probleme care deranjează cetățenii și de aici pornim. Toată lumea este îngrijorată că va trebui să ramburseze banii care au mers pentru a acoperi furtul miliardului.

Din primele zile, voi face solicitări tuturor guvernelor străine și instituțiilor internaționale care pot să ne ajute în procesul de investigare a acestui furt și mai ales de recuperarea banilor.

Acesta va fi un subiect important pe agenda mea. Eliberarea instituțiilor statului de sub influența politicului. Numirea procurorului general este o prioritate imediată.

Voi face tot posibilul ca concursul prin care va fi selectat procurorul general, să fie unul autentic, corect, astfel încât să putem să  alegem un procuror care să poată să pornească adevărata luptă împotriva corupției”, a conchis liderul PAS la RFI.

 
Ascultă AICI interviul integral cu Maia Sandu: