Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Team Trump: Duo-ul conservator care vrea să conducă America

pence_trump.jpg

Sursa imaginii: 
commons.wikimedia.com

Team Trump, Echipa Trump, îl aduce în prim-plan pe Mike Pence, guvernatorul statului Indiana. El este nominalizarea pentru funcția de vicepreședinte al Statelor Unite: un conservator care s-a remarcat inclusiv prin faptul că, la un moment dat,  nu a susținut toate viziunile candidatului republican la Casa Albă.

Donald Trump este un făuritor, un luptător și un patriot, îl caracterizează vicepreședintele său. Mike Pence este un om de onoare, de caracter, un om sincer, îi întoarce Donald Trump serviciul celui pe care l-a ales să-i fie aproape în bătălia electorală. Despre Mike Pence, în vârstă de 57 de ani, se știe că are o carieră politică îndelungată, curată, fără scandaluri sau controverse. Până la acest moment însă,  reputația lui Mike Pence, fost om de radio și, în tinerețe, democrat, se limita la granițele statului Indiana, al cărui guvernator a devenit în anul 2013.

Un conservator așadar ( inclusiv în plan fiscal),  Pence și-a oferit inițial sprijinul, la primarele republicane, pentru Ted Cruz. De altfel, diferențele de abordare s-au văzut încă de la început, când guvernatorul statului Indiana a caracterizat intenția candidatului republican Trump de interzicere a musulmanilor în Statele Unite drept "ofensatoare" și" neconstituțională". Mai târziu, Donald Trump avea să spună că l-a ales pe Mike Pence pentru abilitatea lui de a fi o punte de legătură cu cei din Congres și implicit că nu avea nevoie de un, citez, "câine de atac". În fine, imediat după ce soarta luptei interne a rupublicanilor s-a tranșat, guvernatorul Pence s-a repliat și a anunțat că-l sprijină pe candidatul partidului pentru Casa Albă. Este un om bun, a fost concluzia sa.

În campania electorală, Mike Pence a fost nevoit să justifice deseori afirmațiile pe care le-a făcut Donald Trump cu privire la dosare-cheie. În privința imigrației, Trump a fost extrem de dur, amenințând cu deportarea imigranților ilegali și construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Politica lui Trump în domeniu este coerentă, a susținut VP-ul său, care, în 2015, bloca relocarea unor refugiați sirieni pe teritoriul statului pe care îl guverna. Ambii se opun oricărei forme de amnistie a celor care ajung, în mod ilegal, în Statele Unite.

În ceea ce privește regimul armelor de foc, și Donald Trump și Pence se declară susținători ai celui de-al doilea amendament. Mike Pence a și fost finanțat, într-o campanie electorală, de Asociația Națională a Armelor, relata New York Times.

În ceea ce privește economia și politica fiscală, Mike Pence este considerat un adevărat campion al tăierilor de taxe. Duo-ul Trump/Pence a inistat în campanie pe acestă temă, cu mențiunea că Donald Trump a sugerat că va urma un proces de negociere cu democrații și unele impozite, plătite mai ales de bogați, ar putea totuși să crească.

Donald Trump s-a pronunţat deseori împotriva Parteneriatului Transpacific (TTP) Acordul ar favoriza China din punct de vedere economic, susține candidatul republican la Casa Albă. Îngrijorări rferitoare la practicile și prețurile practicate de companiile chineze a exprimat și Mike Pence, însă acesta s-a declarat un susținător al Acordului TTP.

La capitoul drepturi ale minorităților sexuale, Mike Pence a susținut numeroase proiecte legislative de blocare a căsătoriilor între persoane de același sex și a votat totodată pentru limitarea finanțărilor pentru tratamentul celor infectați cu HIV. Donald Trump a făcut în trecut donații importante pentru combaterea crizei HIV și și-a declarat susținerea pentru eliminarea discriminărilor pe bază de orientare sexuală.

Problematica mediului și a combaterii încălzirii globale sunt tratate identic de cei doi. Ambii se opun oricăror limitări ale nivelurilor emisiilor de carbon și pun la îndoială faptul că încălzirea climatică este reală.

În plan extern, sesizează analiștii americani citați de cele mai importante publicații, viziunile celor doi se potrivesc de minune. Politica externă ar urma să se concentreze în jurul sloganului America First, Pe primul plan America. De amintit că Donald Trump a șocat cu o declarație referitoare la Alianța Nord-Atlantică și la felul în care va funcționa NATO în viitor. Trump a vorbit despre o împărțire echitabilă a costurilor de apărare în interiorul Alianței și a dat de înțeles că Statele Unite nu vor mai interveni automat, în baza Articolului 5, dacă un alt stat membru este atacat. Nici Trump și nici Pence nu au avut poziții clare referitoare la soluția de pace pentru Siria: dacă un asemenea proces trebuie sau nu să-l includă pe Bashar al Assad.

Vicepreşedintele ocupă automat postul de preşedinte al Senatului, unde are un rol mai degrabă procedurală. În egală măsură însă, poate coordona programe importante și, în cazuri extreme, este persoana care îi ia locul automat președintelui.