
Reportaj RFI
Corespondență din SUA: Surpriză de proporții, comparabilă cu Brexit-ul
Cei doi rivali par de pe planete politice diferite, dar sunt ambii newyorkezi, Trump de baștină, doamna Clinton prin adopțiune. Ambii au decis să aștepte verdictul popular relativ aproape unul de celălalt, candidata Democrată cincisprezece străzi spre sud, la Centrul Javits - ales propabil pentru atriul său cu plafon din sticlă, pe care doamna Clinton îl sparge simbolic dacă devine președinte ales - port-stindardul Republican cîteva bulevarde la vest de locul unde mă aflu, la hotelul Hilton.
Cele două ecrane gigant care flanchează piața ne țin la curent cu ultimele evoluții - grație telerețelei NBC care-și are sediul la Centrul Rockefeller - iar patinoarul care peste o lună se va transforma într-o feerie hibernală este acoperit acum de o hartă în lumini care se colorează în albastru Democrat sau roșu Republican în ritmul anunțării rezultatelor statale. Aceste rezultate sunt, pîna la această oră, șocante pentru mulți, și cu siguranță pentru cei care-și fac o meserie din anticiparea preferințelor electoratului pe bază de sondaje savante. La 5 dimineața, New Mexico și Colorado intrau în coloana Democrată, dar primele rezultate din Nevada, stat cu o substanțială populație hispanică, adăugau la incertitudinea generală, și la impresia că Donald Trump este favorit. Îndată după orele 6, Carolina de Nord, pe care Barack Obama l-a cîștigat în 2008, revenea taberei Republicane. Se poate spune acum pe șleau: sondajele au dat chix, și o surpriză de proporții, pe care mulți experți o compară cu Brexit-ul, este posibilă. Harta de pe patinoar se colorează în roșu într-un ritm alarmant.
Candidata Democrată, dată în avantaj în medie cu 3,5 puncte înaintea scrutinului, păstrează șanse teoretice de victorie, dar diferențele în favoarea ei sunt mult mai mici decît se aștepta, în vreme ce Donald Trump prestează peste așteptări, înregistrînd mai devreme o victorie rapidă în Ohio și rămînînd competitiv pîna și în Michigan, stat tradițional Democrat.
“Nu se așteptau, Democrații, la așa ceva, gîndeau că deznodămîntul favorabil va veni devreme. Au acum în față un tablou în care Trump are avantaje substanțiale după numărarea unei bune proporții a voturilor”, nota analistul Steve Schmidt.
Înainte ca aceste rezultate să vină am întrebat două persoane la ce deznodămînt se așteaptă și de ce:
“Mă aștept să cîștige Hillary Clinton, pentru că, dată fiind alternativa, este cel mai bun lider pentru țară”, răspunde prima persoană.
A doua persoană a fost mai circumspectă, introducînd acea notă de incertitudine care a fost leitmotivul campaniei.
”Cred că va depinde de prezența la urne, unde înțeleg că se semnalează probleme. Participarea mai mare îl favorizează pe Trump, cea mai redusă pe Clinton”
Se pare că participarea - în special în zonele rurale din state precum Florida, Carolina de Nord sau Michigan, a fost masivă, creînd surpriza serii și, poate, schimbînd destinul țării și potențial al planetei.