Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Căderea Zidului Berlinului - (aproape) nimic nu este veșnic în istorie

Pe 9 noiembrie germanii, și întreaga lume, își amintesc de un eveniment-simbol al sfârșitului Războiului Rece: căderea Zidului Berlinului. La fel facem și noi astăzi la rubrica Accent pe istorie.

Contextul în care a avut loc evenimentul prezintă o Germanie de Est în criză politică, dar mai ales economică, cu proteste de masă în localități precum Dresden sau Leipzig.

Țările din blocul Estic erau deja marcate de un val revoluționar amplu. În Ungaria granițele s-au deschis din luna august, astfel încât est-germanii puteau emigra prin Austria, iar în Polonia, în luna iunie, au fost organizate  primele alegeri libere.

Zidul Berlinului, cel mai concret simbol al cortinei de fier care a separat cele două lumi pe perioada Războiului Rece, încă era în picioare.

Nu pentru mult timp, însă.

După mai multe săptămâni de revolte civile, autoritățile din Germania de Est au anunțat pe 9 noiembrie 1989, prin vocea lui Günter Schabowski, că toți cetățenii săi pot vizita Germania de Vest și Berlinul de Vest. Anunțul suna astfel: Relocări permanente pot fi făcute prin toate punctele de trecere din Republica Democrată Germană în Republica Federală Germania și în Berlinul de Vest.

Surprinderea oamenilor a fost uriașă. Într-adevăr, gărzile care păzeau zidul le-au permis, după câteva momente de ezitare, ce-i drept, să treacă liber în partea de Vest. Următoarele săptămâni au reprezentat, probabil, cel mai emoționant episod care a marcat sfârșitul Războiului Rece și care a dezvăluit dorința de libertate a cetățenilor: mulțimi de germani atât din Est, cât și din Vest au năvălit pur și simplu să treacă zidul, într-o atmosferă impresionantă de sărbătoare în care plângeau, cântau, strigau de fericire, împărțeau îmbrățișări și sărutări între ei și lovituri de ciocane și de dălți în zid.

Demolarea efectivă a construcției din capitala germană a început în vara anului 1990, când autoritățile, cu ajutorul utilajelor de specialitate, au demarat înlăturarea a ceea ce mai rămăsese din zid. Acțiunea a fost finalizată în 1992.

Pe 21 iulie 1990, chiar pe ruinele Zidului Berlinului, în zona Potsdamer Platz, Roger Waters a repus în scenă celebrul spectacol The Wall (al formației Pink Floyd), alături de invitați precum Bon Jovi, Bruce Springsteen, Scorpions, Bryan Adams, Sinéad O'Connor, Joni Mitchell și alții. Concertul la care au participat peste 250. 000 de oameni a fost transmis în 52 de țări, iar la punerea în scenă au fost folosite elicoptere şi aeronave militare americane din Germania, și au participat o sută de soldaţi... sovietici.

Încercați să dărâmați orice zid vă sta în cale și nu uitați că istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 9 noiembrie 2016