Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu la RFI: Să nu intrăm într-o spirală a dezastrului, din ianuarie probabil vom vedea un altfel de Trump

traian_basescu_rfi_spirala_dezastrului_ianuarie_vedea_altfel_donald_trump.jpg

Fostul preşedinte Traian Băsescu (Foto: arhivă presidency.ro)
Fostul preşedinte Traian Băsescu (Foto: arhivă presidency.ro)

Rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA sunt o surpriză, declară la RFI fostul preşedinte, Traian Băsescu. El spune că "în cea mai mare dificultate se află UE", unde politicienii trebuie "să se întoarcă înspre a servi popoarele". Fostul şef al statului mai crede că "nu avem motive să spunem că România a rămas singură în faţa agresivităţii lui Putin".

Traian Băsescu afirmă că rezultatele alegerilor din SUA sunt surprinzătoare: "În primul rând, sunt o surpriză, toţi analiştii au preconizat victoria doamnei Clinton, dar dincolo de asta, m-aş duce către semnalul profund dat de alegerile din SUA şi n-aş privi lucrurile separat de ce s-a întâmplat în Marea Britanie. Dacă acum câteva luni am avut Brexitul, acum avem SUAexit şi nu prin voinţa politicienilor, ci prin voinţa popoarelor. Poporul britanic a dat un vot de respingere a globalizării şi a efectelor ei, poporul american a făcut acelaşi lucru astăzi. În cea mai mare dificultate se află Uniunea Europeană. Dacă politicienii nu vor percepe semnalul ferm al celor două mari naţiuni şi nu vor trece la schimbări rapide în acţiunea europeană, o vor face popoarele (...). Liderii politici s-au desprins de naţiuni, obiectivele lor sunt în primul rând legate de interesele multinaţionalelor, marilor trusturi globale şi mai puţin legate de popoare. Politicienii trebuie să se întoarcă înspre a servi popoarele, nu multinaţionalele".

Cum va arăta politica externă a SUA cu Donald Trump preşedinte? "Este clar că în SUA există un sistem care funcţionează, indiferent cine este preşedinte. Pe de altă parte, este foarte clar, privind la campanie, că Donald Trump nu este un tip căruia să i se sufle în ciorbă, adică el va da o nouă direcţie sistemului, indiscutabil, însă nu m-aş grăbi să intru în corul acelora care spun vai, ce nenorocire, o să rămână România fără securitate garantată de SUA şi aşa mai departe. Eu cred că în perioada următoare, Donald Trump va fi foarte bine briefat cu privire la priorităţile de securitate ale SUA. Probabil că la momentul instalării, care va fi anul viitor, în ianuarie, vom avea puţin un altfel de Donald Trump decât cel din campanie. Este posibil să construiască zidul cu Mexicul, dar nu cred că va abandona poziţia de superputere la nivel global, din punct de vedere militar. Nu cred că va abandona proiectele de securitate, ele vor funcţiona în continuare (...). Trebuie aşteptat, să nu ne grăbim să intrăm într-o curbă sau într-o spirală a dezastrului, pentru că multe lucruri se vor limpezi în perioada următoare (...). Nu avem motive să spunem că România a rămas singură în faţa agresiunii sau a agresivităţii lui Putin. Nu cred că asta este abordarea corectă", spune fostul preşedinte.

Întrebat cât va conta caracterul imprevizibil al lui Donald Trump odată instalat la Casa Albă, Traian Băsescu a răspuns: "Şi eu eram etichetat ca fiind imprevizibil, scuzaţi-mi îndrăzneala de a face comparaţia, însă am construit o linie consecventă a statului român, cum sunt convins că şi Donald Trump va trebui să o facă, chiar dacă-i place sau nu".

 
Traian Băsescu, despre rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA