Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Armistițiul de la sfârșitul Primului Război Mondial - de trei ori 11 și o ironie

armistitiu.jpeg

Momentul semnării Armistițiului de la Compiègne
Image source: 
warhistorypics.dirty.ru

Semnarea armistițiului dintre Imperiul German și puterile Antantei de pe 11 noiembrie 1918 este fără îndoială un punct de reper semnificativ în istoria Primului Război Mondial, dar este și marcat de unele detalii interesante despre care aflăm astăzi la rubrica Accent pe istorie.

Armistițiul, intrat în vigoare în 1918, pe data de 11, a lunii a unsprezecea, la ora 11:00, punea capăt Primului Război Mondial pe frontul din Vest. Dar știați că documentul respectiv a fost semnat într-un vagon de tren?

Pe 7 noiembrie 1918 o delegație formată din șase parlamentari germani a plecat spre Franța pentru a discuta și semna armistițiul ce urma a fi încheiat cu țările aliate, reprezentate de mareșalul Ferdinand Foch.

O zi mai târziu, pe 8 noiembrie parlamentarii germani au fost primiți de mareșalul Foch în vagonul său personal dintr-un tren staționat în apropiere de localitatea Compiègne. După o perioadă de discuții, timp în care guvernul german își dă acordul asupra condițiilor de încetare a ostilităților, mareșalul Ferdinand Foch, comandant al forțelor aliate și cei șase reprezentanți ai Imperiului German au semnat acordul de armistițiu, pe 11 noiembrie, în jur de ora 05:00 dimineața, urmând ca actul să intre în vigoare la ora 11:00.

Actul a rămas cunoscut în istorie și ca Armistițiul de la Compiègne și inițial a avut o valabilitate de 30 de zile, fiind reînnoit periodic până la semnarea Tratatului de Pace de la Versailles din 1919.

Documentul prevedea, printre altele, ca Germania să evacueze toate teritoriile ocupate de pe frontul de Vest în două săptămâni, anula tratatele deja încheiate cu Rusia și cu România și supunea armata germană predării unei părți semnificative din resursele militare.

Mareșalul Foch adresa următoarele cuvinte armatelor aliate: Ofițeri, subofițeri și soldați ai armatelor aliate, după ce inamicul a fost oprit definitiv, ați câștigat cea mai mare bătălie din istorie, ați salvat cauza cea mai sfântă: libertatea lumii. Fiți mândri, posteritatea vă va păstra recunoștință.

Posteritatea le-a păstrat francezilor și o ironie, pusă în scenă 22 de ani mai târziu de către Adolf Hitler. După semnarea armistițiului prin care Germania se preda, vagonul de tren în care se întâmplase evenimentul a fost expus într-un muzeu din Paris, iar ulterior a fost dus în localitatea Compiègne și găzduit de un muzeu special construit pentru a aminti de evenimentul din noiembrie 1918.

În iunie 1940, după înfrângerea Franței de către Germania din cel de-al Doilea Război Mondial, Hitler a ordonat ca vagonul istoric să fie mutat exact în locul unde Germania semnase capitularea în 1918. Nu este prea greu de ghicit de ce... Dictatorul i-a chemat pe francezi să-și semneze predarea pe 22 iunie 1940 exact în același loc unde germanii își recunoscuseră înfrângerea. S-a născut astfel Al Doilea Armistițiu de la Compiègne.

Mereu plină de ironii, nu uitați că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 10 noiembrie 2016