Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernd Fabritius la RFI: SUA nu mai sunt un partener predictibil pentru Europa

bernd_fabritius_rfi_trump_depaseasca_prostiile_campanie_sua_nu_partener_predictibil.jpg

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump (Foto: AFP/Saul Loeb)
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump (Foto: AFP/Saul Loeb)

Donald Trump trebuie să depăşească prostiile spuse în campanie, declară la RFI parlamentarul german de origine română, Bernd Fabritius, membru al Bundestagului din partea Uniunii Creştin Sociale, formaţiune aliată cu Uniunea Creştin Democrată a cancelarei Angela Merkel. El crede pe de altă parte că Vladimir Putin se va folosi de noul locatar de la Casa Albă atâta timp cât este în avantajul lui.

Bernd Fabritius este surprins de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA: "Am fost foarte surprins, nu am crezut că societatea civilă din SUA ar putea tolera un asemenea candidat care în cursul perioadei dinaintea alegerii nu a ezitat să jignească nici un grup social din această societate, nu a prezentat nici un program politic. Pe mine m-a mirat foarte mult faptul că un asemenea candidat are o şansă de câştig într-o democraţie totuşi destul de experimentată şi de veche".

Parlamentarul german se arată convins că Statele Unite nu mai sunt un partener predictibil pentru europeni: "Rezultatul acestor alegeri ne arată foarte clar că în Europa trebuie să fim mult mai uniţi, mai independenţi de situaţii din afara Europei. Sunt convins că Statele Unite nu mai sunt partenerul pe care l-am avut înainte, un partener predictibil, cu care am ştiut ce facem. Statele Unite sub o preşedinţie Donald Trump nu mai sunt calculabile (...). Nu este un succes al conţinuturilor politice, ci este un succes al populismului, al promovării unor temeri faţă de unele dezvoltări pentru care nu se prezintă nici o soluţie".

Bernd Fabritius crede că "Donald Trump este acela care trebuie să depăşească prostiile, scuzaţi expresia directă, pe care le-a pronunţat în campanie şi trebuie să se reîntoarcă sau cel puţin să ajungă, cu toate că niciodată nu a fost acolo, dar trebuie să ajungă la o politică pe baza unor valori comune. În acest context, putem colabora cu domnia sa".

Ce înseamnă victoria lui Donald Trump pentru relaţia cu Rusia lui Vladimir Putin? "Eu încă nu sunt convins că "prietenia" care s-a prezentat între domnul Trump şi domnul Putin este de viitor. Eu cred că domnul Putin are un plan foarte propriu şi se va folosi de domnul Trump atâta timp cât crede că este în avantajul lui şi în clipa în care Federaţia Rusă are alte interese, cred că nu va ezita nici o clipă să facă politica pe care o doreşte Federaţia Rusă. Deci eu nu mă bazez sub nici o formă pe o prietenie mai accentuată decât ar trebui să fie o cooperare între doi populişti", afirmă Bernd Fabritius.