Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Americanii se revoltă împotriva președintelui ales

Proteste în SUA împotriva președintelui ales, Donald Trump. Mii de americani au mărșăluit pe străzi strigând "Nu esti președintele meu". Până la această oră nu există informaţii privind arestări.

Philadelphia, New York, Boston, Chicago, San Francisco și Los Angeles.

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă miercuri în oraşele americane, pentru a protesta faţă de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Demonstranţii au condamnat rasismul, demagogia şi discriminarea promovate de Donald Trump, pe care nu le consideră demne de un preşedinte.

La Washington, manifestanții au venit cu lumânări în parcul din fața Casei Albe.

“Nu eşti preşedintele meu!” scandau oamenii în fața Trump Tower din Manhattan, unde locuiește președintele ales, în timp ce polițiștii instalau baricade în fața clădirii pentru a ține mulțimea la distanță. 

“Bucuraţi-vă de drepturile voastre cât mai puteţi” se vedea pe pancarte.

În Oakland, California, protestatarii au aruncat cu obiecte asupra forțelor de ordine, au incendiat gunoaie în mijlocul unei intersecţii și au spart vitrinele mai multor magazine. Poliția a fost nevoită să intervină cu gaze lacrimogene, notează Reuters online.

În Portland, statul Oregon, zeci de persoane au blocat traficul în centrul orașului și au dat foc drapelului american.

Protestatarii de la Boston au cerut "Abolirea Colegiului Electoral". Numărătoarea voturilor arată că Hillary Clinton este câștigătoarea votului popular. Ea însă a pierdut în Colegiul Electoral, electorii fiind cei care decid cursa prezidențială.

Reprezentanţii lui Donald Trump nu au reacţionat deocamdată.

Preşedintele Barack Obama l-a invitat pe Donald Trump azi la Casa Albă în vederea pregătirii tranziţiei puterii.

În timp ce Obama îl primește pe preşedintele ales în Biroul Oval, Prima Doamnă se întreține cu Melania Trump în reşedinţa de la Casa Albă.