Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Igor Dodon este vădit homofob cu un program homofob" - lider LGBT

dsc02538.jpg

Anjelika Frolov
Anjelika Frolov îi acuză de homofobie pe Igor Dodon și pe înalții ierarhi ai Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM) în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova care are loc duminică 13 noiembrie, afirmă despre contracanidata sa, Maia Sandu, că este susținută de homosexuali. El a primit și susținere din partea unor înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

Care este însă realitatea? Angela Frolov este membră a Gender Doc M, organizație care apără drepturile homosexualilor (LGBT) din Republica Moldova îi dă o replică candidatului PSRM.

Igor Dodon este un politician care de multă vreme folosește homofobia în campaniile sale electorale și în programele sale electorale. El știe foarte bine că bună parte dintre locuitorii Republicii Moldova sunt foarte homofobi, au reacții foarte previzibile la declarații homofobe, el se folosește de fapt foarte bine de această homofobie.

De fapt, homofobia a pornit mai devreme la adresa Maiei Sandu când era presupusă a fi homosexuală. Ei de la început spunea că Maia Sandu este lesbiană pentru că nu este căsătorită, nu are copii și nu a văzut-o niciodată alături de un bărbat. 

Sunt sigură că mergeau în continuare pe acest argument dacă nu apărea postarea mea pe Facebook. 

Și ce anume ați scris pe Facebook?

Am făcut o postare în numele meu personal, adresându-mă prietenilor mei de pe Facebook unde i-am îndemnat să o voteze pe Maia Sandu, pentru că contra-candidatul ei Igor Dodon este vădit homofob, cu un program vădit homofob, care a declarat că imediat ce ajunge la putere va anula legea anti-discriminare, va începe lupta cu homosexualii și alte astfel de aberații pe care un președinte nu este în măsură să le pună în practică. Acestea sunt niște promisiuni false care nu intră în atribuțiile președintelui Republicii Moldova.

Deci de aici vine ideea că organizațiile de homosexuali o sprijină pe Maia Sandu?

Da, de aici vine, deși organizația noastră nu a făcut niciodată o astfel de declarație. Eu nu sunt nici directoare, nici președinte al acestei organizații, sunt doar una dintre angajate. Apoi suntem o singură organizație în Chișinău, nu putem vorbi de mai multe organizații.

Igor Dodon

Mai mult de atât, se spune că "homosexualii o sprijină pe Maia Sandu", ceea ce nu este adevărat, noi nu suntem împuterniciți să-i reprezentăm pe toți homsexualii din Republica Moldova. 

Deci v-ați adresat doar prietenilor de pe Facebook...

Da, numai celor care mă urmăresc. Eu ca persoană, Angela Frolov, nu ca membră a acestei organizații. Iar această știre, spre marea mea uimire, pentru că oi fi eu o persoană publică, dar nu atât de importantă în Republica Moldova, ca o postare de-a mea pe Facebook să devină știre.

Această știre a început să fie distribuită la toate posturile, a propos, pro-guvernamentale...

...Cu alte cuvinte posturile magnatului de presă Vladimir Plahotniuc.

Corect. Toate posturile care știm că aparțin lui Plahotniuc, doar ele au preluat această știre și au folosit la maxim, mințind, manipulând foarte mult cu această știre.

Dar nu înțeleg, de ce e rău dacă homosexualii vor s-o voteze pe Maia Sandu, care e implicația?

Eu de fapt am mulțumit acestor posturi că au adus mesajul meu către alte persoane LGBT, nu doar celor care sunt pe Facebook, ca să înțeleagă că este doar o singură candidată în turul doi care nu are un program homofob.

Nu putem avea garanția că ea nu va avea o politică homofobă, pentru că Maia Sandu până în acest moment nu a făcut nicio declarație în acest sens. Sunt însă convinsă că dacă e ales Dodon, deși mare lucru nu poate face, va fi interesat să întrețină ura și homofobia pentru că este ceea ce-i dă putere. 

Știu că și Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, prin gura Epsicopului de Bălți și Fălești, Marchel, a îndemnat să se voteze Igor Dodon și din nou a fost invocată chestiunea homosexualității.

Nu doar Marchel, dar și Mitropolitul Vladimir, cel mai înalt ierarh din Republica Moldova, a făcut acest îndemn către toți creștinii ortodocși să-l voteze pe Dodon, deși acum mitropolitul spune că nu e adevărat, că el nu s-a implicat în politică, dar noi aveam această înregistrare video unde el îl prezintă pe Dodon și îndeamnă creștinii să-l voteze. 

Episcopul Marchel

Iar mitropolitul a fost cu ceva mai mult de o lună în urmî și în parlament cu un discurs homofob. Deci homofobia este folosită de cei care sunt acum la putere și eu înțeleg că Biserica îi susține întotdeauna pe cei care au mai multe șanse să ajungă la putere. 

Azi Mitropolia Moldovei - nu spun asta despre toate cultele - este departe de a fi un cult religios, este un business foarte bun care are nevoie de putere și de susținerea politicului din Republica Moldova.

Ați vorbit de alte culte, ați văzut că Valeriu Ghilețchi, care este pastor baptist și a obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale puțin peste 1% din voturi spunea după anunțarea rezultatului votului că ar putea să nu o susțină pe Maia Sandu pentru ca "nu cumva ea să devină portavoce a acestui curent netradițional, LGBT." Cum interpretați această luare de poziție publică? 

Valeriu Ghilețchi a fost candidatul susținut de Biserica Baptistă, a fost votat de membrii acestei Biserici. El a venit cu mesajul său obișnuit și cre nu este nicio surpriză pentru noi, da el este homofob, poate nu are mesaje atât de instigatoare la ură și violență cum are Dodon. El poate nu prezintă un pericol așa de mare deoarece este susținut de un grup mai mic de cetățeni. 

Ați pomenit pe pagina dumneavoastră de Facebook de un procent de 5 - 7% ca pondere a homosexualilor în populația Republicii Moldova, pe ce vă bazați când faceți o astfel de estimare?

Sunt niște cercetări internaționale, în orice țară, indeferent de politica pe care o duce, procentul mediu de homosexuali variază într 5 și 10%. 

În Republica Moldova nu există nici bani nici dorință pentru o astfel de cercetare și persoanele homosexuale nu vor îndrăzni să răspundă afirmativ la o asemenea întrebare. În Republica Moldova nu e posibilă o astfel de cercetare, de aceea nu putem vorbi despre numărul exact de persoane LGBT de aici, folosim doar statisticile internaționale.

Revenind la alegeri, aveți reacții din partea prietenilor, a membrilor Gender Doc M, cum vor vota ei în alegerile de duminică?

Din păcate homosexualii din Republica Moldova au viziuni politice care sunt mult mai importante decât drepturile personale și atitudinea societății față de pesoanele LGBT. Sunt mulți homosexuali care-l susțin pe Dodon, avem câteva persoane LGBT în PSRM și chiar am văzut câteva dintre aceste persoane la acțiunile partidului. Nu putem spune că homosexualii alcătuiesc o comunitate în Republica Moldova. 

Deci criteriul homofobiei unui andidat e complet secundar?

Pentru persoanele LGBT da, pentru societate în ansamblu nu. 

Sondajele au relevat în trecut că Republica Moldova este posibil cea mai homofobă țară din Europa. Au evoluat cumva lucrurile în această privință?

Dacă vorbim de țările post-sovietice atunci pe primul loc este Federația Rusă pentru că acolo este homofobie nu numai la nivel de societate ci și la nivel de stat. Cred că din acest punct de vedere Republica Moldova nu stă chiar așa de prost, aici lucrurile evoluează în timp ce în alte țări ele se degradează. 

Sunteți într-un fel optimistă cu privire la ce se va întâmpla după aceste alegeri prezidențiale?

În Republica Moldova au rămas doar persoanele LGBT optimiste, celelalte au plecat peste hotare.

E un pericol să fii homosexual în Republica Moldova?

Evident. rebui să fii foarte puternic ca să înțelegi că trăiești într-o țară în care urât sau urâtă de majoritate, în care este considerat cetățean de rangul doi și mai puțin cetățean decât ceilalți. 

RFI a solicitat interviuri atât lui Igor Dodon cât și Mitropolitului Vladimir dar nu a primit niciun răspuns la aceste solicitări. 

 
Ascultați interviul acordat de Angela FROLOV lui Petru CLEJ