Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezultate preliminare: Igor Dodon câștigă alegerile prezidențiale în Republica Moldova

dodon.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Igor Dodon

Potrivit rezultatelor preliminare anunțate duminică seara de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Este pentru prima oară după 20 de ani când moldovenii îşi desemnează şeful statului prin vot direct.

23:59: După procesarea a 98,41% din buletinele de vot exprimate în cadrul scrutinului pentru turul II al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a obținut 54,14% din voturi în timp ce candidata opoziției proeuropene Maia Sandu a obținut 45,86%

23:50: După procesarea a 97,21% din buletinele de vot exprimate în cadrul scrutinului pentru turul II al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a obținut 55,03% din voturi în timp ce candidata opoziției proeuropene Maia Sandu a obținut 44,97%

23:22: După procesarea a 95,72% din buletinele de vot exprimate în cadrul scrutinului pentru turul II al alegerilor prezidențiale de duminică din Republica Moldova, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a obținut 55,44% din voturi în timp ce candidata opoziției proeuropene Maia Sandu a obținut 44,56%

22:57: După procesarea a 92,26% din buletinele de vot exprimate, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a obținut 55,8% din voturi în timp ce candidata opoziției proeuropene Maia Sandu a obținut 44,21%

22:30 După procesarea a 86,88% din buletinele de vot exprimate, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a obținut 56,37% din voturi în timp ce candidata opoziției proeuropene Maia Sandu a obținut 43,63%, reiese din datele anunțate de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău

21:15 Secțiile de vot s-au închis la ora 21.00.  Au votat peste 1,6 milioane de cetăţeni, adică peste 53% din cetățenii moldoveni cu drept de vot, potrivit news.ro. Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în următoarele ore, întrucât în R. Moldova nu se realizează exit poll-uri.

Şi la această oră alegătorii moldoveni din diaspora continuă să stea la cozi lungi în faţa secţiilor de vot din străinătate, în special la Milano, Mestre, Londra, Dublin, Paris şi Frankfurt. De asemenea, în multe secţii de vot alegătorii au început să depună contestaţii, după ce buletinele de vot trimise de autorităţile electorale s-au dovedit a fi insuficiente.

 

13:30 Încălcări de regulament la votMisiunea Promo-LEX de observare a alegerilor Președintelui constată mai multe încălcări și anume transportarea organizată a alegătorilor, prezența afișajului electoral în apropierea mai multor secții de votare, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în perimetrul de 50 de metri ai secției de votare, agitație electorală sau PR negru în perimetrul sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, intimidarea alegătorilor. 

De dimineață a mers la secția de vot și Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, care le-a promis alegătorilor că va fi un președinte al tuturor.”De azi Republica Moldova va trece la o nouă etapă în dezvoltarea sa, se va afirma mai serios în plan internațional, va restabili relațiile sale strategice, își va consolida statalitatea, se va moderniza mai accelerat, va deveni mai mândră de propria istorie și propria soartă. Acest scrutin este unul dintre cele mai importante din toată istoria recentă a țării noastre. De această dată, noi răspundem la întrebarea fundamentală: are sau nu are Moldova viitor? Eu sunt convins că Moldova are viitor și astăzi poporul va demonstra aceasta”, susține Dodon.

La miezul zilei a votat și candidatul pro-european, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.”Am votat pentru oamenii minunați ai acestei țări, pentru oamenii pe care i-am redescoperit în aceste săptămâni și sunt tare impresionată. Am votat pentru oamenii care cred în corectitudine, în adevăr, în muncă cinstită, în educație, în bun simț. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au mobilizat și au ajuns la vot. Am demonstrat că suntem mulți și puternici. Vreau să vă rog să fim vigilenți astăzi, să nu ne fure votul. Le mulțumesc concetățenilor noștri din diaspora care parcurg sute și mii de kilometri ca să ne ajute pe noi să construim aici acasă o viață mai bună”.

Până la amiază, circa un milion de cetățeni și-au exprimat dreptul la vot, ceea ce constituie în jur de 35 la sută dintre alegători. Aproape 50 de mii de moldoveni au votat în străinătate.

13:20 Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat că, până la ora 12.00, au votat peste 4.000 de cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, la cele două secţii din Bucureşti exprimându-şi opţiunea de vot aproximativ 1.600 de oameni, mai mult ca în primul tur de scutin. Ambasadorul a făcut un apel ca moldovenii care vor să voteze în Capitală să meargă şi la secţia de votare de la consulat pentru că există temeri că se vor termina cele 3.000 de buletine de vot rezervate ambasadei.

Moldovenii îşi aleg azi preşedintele, prima oară după 20 de ani când îşi desemnează şeful statului. Peste trei milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi la urne, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care se înfruntă socialistul Igor Dodon şi prooccidentala Maia Sandu.

Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.

13:00 Cozi la secţiile de vot deschise în străinătate

În Bucureşti sunt organizate 2 secţii de vot. Una la Ambasada Republicii Moldova în capitală, cealaltă la Consulat. Cetăţenii moldoveni stau la coadă ca să voteze pentru un viitor mai bun şi pro-european spun ei:Alegătorii moldoveni au întâmpinat duminică dimineaţă cozi lungi de aşteptare la multe secţii de vot din străinătate, iar peste 1.000 de persoane ar aştepta să-şi exprime opţiunea electorală doar la intrarea în cele două secţii existente în Moscova. De asemenea, cozi lungi s-au format şi în localitatea italiană Mestre, iar o mulţime de alegători moldoveni aşteptau de dimineaţă în faţa secţiei din Londra, transmite deschide.md

Peste 6.000 de buletine de vot au fost aduse de autorităţile electorale moldovene pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Moscova. Însă, cozi lungi s-au format de la primele ore ale dimineţii la secţiile de vot din metropola rusă, unde 1.000 de alegători moldoveni încearcă să-şi aleagă viitorul preşedinte.

În Londra, peste 569 de alegători moldoveni au votat până la ora locală 9.00 (11.00 ora României), prezenţa fiind mai ridicată decât în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Primele 3 lucruri pe care le va face Maia Sandu daca ajunge preşedinte

1. Candidata dreptei îşi propune să cureţe clasa politică de corupţi şi hoţi. “Voi începe cu procurorul general, pe care îl voi numi în cadrul unui concurs corect. Să fie o persoană integră, independentă”, a spus ea.

2. Furtul miliardarului de dolari din băncile moldovene şi recuperarea prejudiciului se află, de asemenea, în fruntea agendei Maiei Sandu. “Să avansam în anchetarea furtului miliardului. Voi face demers la toate instituţiile străine, la guvernele străine. Voi urmări zilnic cum se desfăşoară aceste anchete”, a promis ea.

3. Şi unitatea ţării este una dintre priorităţile candidatei proeuropene. “Voi lupta pentru coeziunea societăţii. Suntem divizaţi ani la rând de politicieni iresponsabili. Voi fi preşedintele tuturor”, promite ea.

Primele 3 lucruri pe care le va face Igor Dodon daca ajunge preşedinte

1. Primul decret pe care intenţionează să îl semneze socialistul, dacă va câştiga alegerile, va viza miliardul furat. “Miliardul furat trebuie să fie întors de hoţi. Voi anula legislaţia care pune pe spatele cetăţeanului miliardul furat din cele trei bănci”, a spus el.

2. Printre priorităţile lui Dodon se numără şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova. “Vom relua parteneriatul cu Rusia pentru a reveni cu produsele noastre pe piaţă din Federaţia Rusă”, a declarat el.

3. Lupta împotriva celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România se află, de asemenea, pe agenda lui Dodon. “Eu voi insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldoveneacă”, a spus Dodon, într-una dintre ultimele confruntări electorale cu Maia Sandu.

De asemenea, Dodona a insistat pe necesitatea neutralităţii Republicii Moldova, susţinând că trupele ruse vor pleca doar după rezolvarea conflictului din Transnistria şi că războiul a pornit de la unioniştii ca Maia Sandu.

Contracandidata sa proeuropeană a promis că va cere ajutorul partenerilor externi pentru a determina retragerea ruşilor de la stânga Nistrului: ”Eu voi cere sprijinul partenerilor pentru a obţine retragerea acestor trupe. Noi nu putem avea o armată străină în ţara noastră”, a spus Maia Sandu.