
Reportaj RFI
Găgăuzia - un Dodon-land cu teamă de Unire și nostalgii sovietice
votare_comrat.jpg

La secția de votare din centrul reședinței administrative a Găgăuziei - Gagauz Eri, era un flux continuu de votanți, fără ca să fie cozi sau măcar aglomerație.
După ieșirea de la votare am stat de vorbă cu șapte alegători, de ambele sexe și de toate vârstele. Toți, fără excepție au votat pentru Igor Dodon.
Ce i-a determinat pe acești alegători să opteze pentru Dodon?
"Noi suntem rusofoni, iar Dodon pledează pentru relații mai bune cu Federația Rusă", spune o tânără care a vorbit în limba rusă ca toți ceilalți.
"Eu aleg Rusia pentru ca copiii noștri să se poată întoarce în țară, în Găgăuzia. Nu vedeți ce se întâmplă în Uniunea Europeană? În Rusia e stabilitate.", spune un pensionar.
"Moldova trebuie să se unească cu Rusia ca să facă o treabă bună. Uniunea Europeană, ce ne dă? Nu ne dă nimic? Drumuri, care drumuri? Astea le fac ai noștri!"
"Legătura cu Federația Rusă e cea mai importantă. Nimeni nu vrea să supere un vecin puternic. Ca și omul, noi trebuie să luăm exemplu de la un vecin bun și de nădejde care te va ajuta." opinează o alegătoare pensionară.
Există însă și niște motive mai personale de a vota cu candidatul PSRM, după cum explică o alegătoare de circa 45 de ani.
"Pentru că vine pe la noi, are relații bune cu noi, e tânăr, e de perspectivă și e foarte cumsecade, asta mi-a povestit cineva din Chișinău care a fost coleg cu el", este de părere alegătoarea din Comrat.
"Votez pentru Dodon pentru că el va face schimbări și este diferit de ceilalți bandiți care sunt la putere", spune un pensionar care-și exprimă deschis nostalgia pentru Uniunea Sovietică într-un mod surprinzător.:
"Noi suntem creștini și avem valorile noastre, care se trag din perioada Uniunii Sovietice. Îmi amintesc de cum arăta Moldova după cel de-al doilea război mondial și cum a transformat-o URSS în cea mai înfloritoare republică sovietică. Nici nu se compară Moldova de azi cu cea din perioada sovietică." afirmă pensionarul.
Sperietoarea Unirii
Atașamentul față de Rusia este însoțit adeseori de o aversiune față de Uniunea Europeană și de calea apropierii de UE, susținută de contracandidata lui Igor Dodon, Maia Sandu.
"Uniunea Europeană va acționa aici cu metode abuzive și ne va impune condițiile sale, cred eu, asta am înțeles eu de la televizor, ceea ce nu va face Rusia niciodată și ne va ajuta fără a ne cere ceva în schimb. De pildă eu sunt profesoară de literatură rusă și folosesc manuale donate din Rusia, pentru că cele din Moldova sunt scrise foarte prost.", afirmă profesoara.
Nici pericolul Unirii cu România, invocat frecvent în campanie de Dodon, nu lipsește din motivele votului găgăuzilor.
"Noi nu dorim să ne unim cu România pentru că avem copii și familie în Rusia, multe ne leagă de Rusia. Trebuie să păstrăm legăturile cu UE și cu vecinii, relații economice, dar nu trebuie sa aderăm, pentru că suntem un popor liber și trebuie să trăim cum vrem noi și nimeni nu trebuie să ne spună ce să facem." explică o femeie.
"Nu suntem România, suntem Republica Moldova. Chiar și Ștefan cel Mare cel mare s-a luptat pentru Republica Moldova." spune o pensionară.
"Cred că nu trebuie să măsurăm riscurile în această privință, trebuie convocat un referendum în care oamenii să decidă cu cine vor să unească, cu România, Africa sau să rămânem independenți. Suntem o țară democratică și trebuie să decidem ce vrem să facem de fapt.", afirmă un tânăr.
"Găgăuzii doresc o autonomie sporită în cadrul Republicii Moldova. Or, în această campanie s-a vorbit mult despre pierderea suveranității Republicii Moldova, ceea ce nu este bine privit de găgăuzi.", explică Ovidiu Ivancu, profesor de limba și literatura română la Universitatea din Comrat.
"Există o idee fără suport în realitate, dar care este prezentă în mentalul colectiv al celor de aici și este foarte greu de combătut, că odată cu opțiunea pentru un candidat pro-european se va produce în timp Unirea cu România și există încă spaime legate de un asemenea eveniment. Mulți găgăuzi consideră că această unire se poate face peste noapte. Și atunci se tem că își vor pierde autonomia", mai spune profesorul Ivancu.
Potrivit rezultatelor oficiale Igor Dodon a primit 99% din voturile alegătorilor din Găgăuzia.