Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Candidatul pro-rus Rumen Radev câștigă alegerile prezidențiale

bulgar.jpg

Președintele ales al Bulgariei, Rumen Radev
Sursa imaginii: 
Reuters/Stoyan Nenov

Rumen Radev, candidatul opoziției socialiste, considerat un apropiat al Moscovei, a câștigat duminică turul doi al alegerilor prezidențiale din Bulgaria, cu aproape 60% din totalul voturilor exprimate, contra 35% obținute de contracandidata sa, Tsetska Tsatchéva, actuala președintă a Parlamentului, candidată a partidului de guvernare, GERB. Participarea la vot a fost de 50%. Ca urmare a acestui rezultat, premierul Boiko Borissov, al cărui guvern nu are majoritate în Parlament, și-a anunțat demisia.

Potrivit agenției bulgare Novinite, premierul Boiko Borisov a mai spus că în Bulgaria ar trebui să fie organizate alegeri anticipate și a avertizat că guvernul următor va fi format din Partidul Socialist Bulgar și de Mișcarea Drepturilor și Libertăților (DPS), al comunității turcilor din Bulgaria, dacă mandatul său va fi transferat socialiștilor.

Dacă premierul demisionează, Parlamentul bulgar rămâne în funcție chiar dacă partidele nu reușesc să ajungă la o înțelegere cu privire la formarea unei coaliții de guvernare. Decizia de a dizolva Parlamentul și a convoca alegeri anticipate aparține președintelui bulgar.