Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corespondență din Chișinău: Alegerea lui Igor Dodon, contestată

dodon_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Igor Dodon

Socialistul pro-rus Igor Dodon este noul președinte al R.Moldova. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în urma procesării a 99,9 la sută din procesele verbale, Dodon obține 52,29 la sută din voturi, în timp ce Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, 47,71 la sută din sufragii. Victoria lui Dodon este contestată de mii de moldoveni din străinătate care nu au reușit să voteze duminică. Moldovenii indignați au semnat contestații la adresa Comisiei Electorale Centrale și cer anularea alegerilor prezidențiale de duminică.

ACTUALIZARE 3: Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, l-a felicitat luni pe socialistul Igor Dodon pentru victoria în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, oferindu-i invitaţia de a efectua o vizită la Moscova. Anterior alegerilor, Dodon declara că, dacă va deveni președinte, va efectua prima vizită diplomatică la Moscova.

ACTUALIZARE 2: Mobilizarea diasporei i-a adus candidatei PAS, Maia Sandu, peste 115.000 de voturi, adică 85,96% din cetăţenii moldoveni din străinătate au votat în favoarea acesteia, în timp ce pentru Igor Dodon au votat 14,04%.

ACTUALIZARE 1: La scurt timp de la anunțarea rezultatelor, Igor Dodon a declarat, la un post de televiziune din Rusia, că va propune alegeri parlamentare anticipate anul viitor. Președintele ales al Republicii Moldova a explicat că vizează astfel îndepartarea actualului guvern pro-european,  pentru ca el şi aliaţii săi să îşi poată pune în aplicare proiectele.

.................................................................................

Buletinele de vot s-au terminat la Londra, Bologna, București, Paris, în după amiaza zilei de duminică. Ieri seara, la Bologna și Londra se scanda în stradă ”Vrem să votăm”. Deși au fost anunțați că buletinele au fost epuizate, oamenii au tot sperat să li se permită să voteze. Și pentru că nu au obținut nici un răspuns, cetățenii moldoveni au semnat contestații și își doresc ca scrutinul să fie invalidat. Și o petiție on-line este semnată de moldovenii, nemulțumiți de gravele încălcări din cel de-al doilea tur de scrutin. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale ar trebui demiși ”pentru obstrucționarea dreptului de vot a mii de cetățeni moldoveni din străinătate”, spun ei. Pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală anunță că informațiile venite din străinătate, legate de lipsa buletinelor de vot, este eronată și că procesul de vot a decurs, duminică, în general, fără probleme.

După mobilizarea fără precedent a diasporei, mulți cetățeni de acasă, din R.Moldova, au ținut să le mulțumească conaționalilor pentru prezența masivă la vot. ”Jos Pălăria”, ”Diaspora a fost extraordinara!”Meritați tot respectul și nu vă pierdeți încrederea, sunteți minunați, ați fost eroii noștri. Ați fost jurnaliști de teren pentru mass-media din R.Moldova”; au scris mai mulți internauți pe paginile de socializare. Totodată, pe Platforma ”Adoptă un vot”, votanții acuză autoritățile de fraudarea alegerilor prezidențiale.

Duminică, și-a exercitat dreptul la vot și Leo Litra, comentator politic, stabilit la Kiev. Expertul ne-a spus că, ”scrutinul a fost unul important nu atât din perspectiva cine va deveni președinte, dar felul în care s-a reconfigurat scena politică și accentele. Putem spune că acest scrutin este o repetiție generală pentru scrutinul parlamentar, care este mult mai important”.

 

Dodon îndeamnă la calm

Trebuie spus că Igor Dodon promite să fie președinte al tuturor și a îndemnat la calm. ”Voi fi un președinte și al celor care nu au votat pentru mine. Voi fi un președinte al întregului popor moldovenesc. Vreau să mă adresez concurentei mele, Maia Sandu, și să o felicit pentru un rezultat foarte bun. A fost o campanie grea, cu declarații dure din ambele părți. Dar asa sunt alegerile. Când bătălia electorală trece, trebuie să revenim la normalitate. Și să demonstrăm respect reciproc. Sper ca doamna Sandu va fi de acord cu aceasta abordare. Acum este important să ne calmăm noi, să calmăm oamenii noștri, să liniștim spiritele în societate. Noi ambii suntem conștienti de responsabilitatea care ne revine de acum încolo. Cetățenii au demonstrat că Moldova are viitor”, afirmă socialistul Igor Dodon.

 

Sandu -”Autoritățile au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de a vota”

Proocidentala Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a declarat că autoritățile R.Moldova au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de vota. ”Duminică a fost o zi plină de încălcări și totuși noi nu ne-am lăsat intimidați, ne-am prezentat la vot într-un număr foarte mare. Mulțumesc în special cetățenilor din diasporă care au parcurs sute și mii de km și au așteptat ore în șir la coadă pentru a vota, în frig și ploaie. Este inacceptabil. Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Amintesc că noi am solicitat anterior autorităților să suplimenteze numărul de buletine și, mai ales, să deschidă noi secții de vot în regiunile unde sunt stabiliți mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, în Franța, în Italia, în România. Solicitările noastre au fost ignorate”, a menționat Sandu. Liderul PAS a cerut Serviciului de Informații și Securitate să investigheze ce s-a întâmplat cu șase mii de buletine de vot, destinate secțiilor de votare din Portugalia.”Vrem să știm ce s-a întâmplat cu cele 6000 de buletine, pentru a ne asigura că acestea nu au fost folosite pentru fraude electorale”.

 

Observatorii au semnalat multiple nereguli în ziua scrutinului

Și în R.Moldova au fost înregistrate abateri de la normele legale, în timpul procesului de vot, susțin observatorii. Sute de oameni din stânga Nistrului au fost aduși duminică, organizat, cu autobuze, microbuze sau mașini cu numere de înmatriculare transnistrene la secții de votare din mai multe localități din R.Moldova. Unii cetățeni au și recunoscut că au primit bani, în jur de 150 lei (cca 7 euro) pentru ca să voteze pentru un candidat anume și că transportul le-a fost pus la dispoziție de către liderul transnistrean, Evghenii Șevciuc, președintele lor, așa l-au numit oamenii veniți să voteze pe malul drept al Nistrului. Întâmplător sau nu, autorităţile de la Chişinău au pus la dispoziție secțiilor de votare, unde au fost aduși cetățenii din Transnistria, cu 90 de mii de buletine de vot mai mult decât în primul tur, asta chiar dacă, la 30 octombrie s-a votat mult mai pasiv, anume în aceste birouri electorale.

Potrivit misiunii Promo-Lex de observare a alegerilor Președintelui, în ziua scrutinului, au fost înregistrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor în cel puțin 32 de secții de votare. De asemenea, zeci de buletine de vot au fost fotografiate, ceea ce contravine legislației. La Soroca, în nordul țării, unii alegători erau serviți cu vin și convinși să voteze pentru un anumit candidat, susțin observatorii Promo-Lex.

 

Protest la Chișinău: ”Alegerile au fost fraudate, vrem alegeri anticipate”

Asociația Onoare Demnitate și Patrie anunță pentru luni, ora 13.00 un miting în Piața Marii Adunări Naționale, cu genericul ”Alegerile au fost fraudate, vrem alegeri repetate”.  Inițiatorii acțiunii susțin că protestul se anunță a fi unul pașnic,” fără arme, fără altercații cu poliția, fără scenarii ca în ziua de 7 aprilie 2009 și distrugerea clădirilor. Avem o revendicare clară pe care o vrem auzită – alegeri repetate fără fraudă”. Organizatorii manifestații spun că vor depune petiții la ambasadele partenerilor strategici ai R.Moldova - România, SUA, Germania - prin care vor cere să nu recunoască scrutinul prezidențial. ”Veniți în număr cât mai mare! Împreună vom învinge!”, au fost îndemnați oamenii.  

Așadar, candidatul socialiştilor, Igor Dodon, în vârstă de 41 de ani, este noul președinte al R.Moldova. În 2009, ajunge deputat în Parlamentul R.Moldova, pe listele Partidului Comuniștilor, iar în 2011 pleacă de la PCRM și este ales președintele Partidului Socialiștilor din R.Moldova. În 2012, a votat pentru investirea lui Nicolae Timofti în funcția de șef de stat, împreună cu Alianța pentru Integrare Europeană. În iunie 2011, participă la alegerile locale și ajunge în turul doi, împreună cu liberalul, Dorin Chirtoacă. Pierde însă bătălia pentru primărie, obținând sub 50 la sută din voturi. Dodon a fost ministru al Economiei în anii 2006-2008 în Guvernul Tarlev. A absolvit Facultatea de Economie a Universităţii Agrare de Stat şi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice. Igor Dodon este căsătorit și are trei feciori.