
Politică
Dodon președinte, înfrângere dureroasă pentru diaspora. Maia Sandu a dat tot ce a putut
Reporter: Ce înseamnă pentru Republica Moldova să îl aibă pe Igor Dodon președinte în următorii patru ani?
Igor Munteanu: Cred că este o lecție amară pentru democrația din Republica Moldova. A fost o înfrângere dureroasă pentru diaspora, care s-a mobilizat exemplar. Dar alegerile au fost pierdute în Republica Moldova, deși s-a câștigat în străinătate. Din acest punct de vedere, putem găsi în înfrângerea democraților în Republica Moldova foarte multe semne de fraudă și incompetență în organizarea procesului electoral. Putem găsi foarte multe inegalități în procesul electoral. Nu toate partidele au avut aceleași drepturi și acces la resurse. Cu certitudine pot spune că a fost foarte mult amatorism în campania electorală lansată de partidele de opoziție democratică. Dacă nu ai în spate o infrastructură solidă de rețele, de resurse, de oameni capabili să desfășoare o campanie exemplară, pierzi.
Reporter: Zece procente îi despart pe Maia Sandu și pe Igor Dodon. Igor Dodon va fi președinte. Unde a greșit liderul PAS în această campanie?
Igor Munteanu: În primul rând, liderul PAS, Maia Sandu, a dat tot ce s-a putut. A reușit să mobilizeze printr-o imagine de persoană cu integritate. A reușit, în cele din urmă, să adune în jurul său partide care i-au transmis girul de reprezentare, precum Platforma DA. Nu a reușit să strângă alte grupuri importante, așa cum a fost Partidul Popular European, Partidul Liberal sau curentele unioniste. Acestea nu au susținut-o. A existat o anumită ezitare în a se asocia cu numele Maiei Sandu. Cred că a greșit în alegerea unei strategii de comunicare. Nu a avut suficientă experiență și nu s-a mobilizat pentru a câștiga offline-ul. Există deja o frază înaripată aici: „Campania s-a dus online, dar câștigul s-a dus pe offline.” Adică, cu alegătorii necăjiți din satele și orașele Republicii Moldova, cu care nu s-a vorbit pas cu pas, pe viu. Perioada electorală a fost foarte scurtă și resursele alocate pentru această campaniei au fost net inferioare celor care au fost preluate și exploatate de Partidul Socialiștilor.
Reporter: Ce prerogative are președintele Republicii Moldova?
Igor Munteanu: Dacă te uiți pe textul Constituției, aparent, președintele este o figură simbolică. Este șeful forțelor armate, simbol al suveranității, este persoana sau instituția care promulgă legile, numește ambasadorii și procurorul anti-corupție. Însă președintele Republicii Moldova are mult mai multe puteri decât scrie în Constituție. El reprezintă voința populației. Se poate adresa în numele acesteia. Poate contesta în numele cetățenilor anumite acțiuni politice ale majorității parlamentare. Poate să facă mult mai multe decât se citește în rândurile (Constituției). Este forța națională. Este deschis spre riscuri foarte mari și spre câștiguri considerabile în viața politică tulbure din Republica Moldova.
Reporter: Alegerea președintelui ne dă o idee despre drumul pe care o pornește Republica Moldova. Înțeleg că urmează și alegeri legislative. Când anume?
Igor Munteanu: Corect. Acest episod este doar o etapă. Trebuie să ne gândim la ce se va întâmpla în anul 2018. Bătălia pentru reconfigurarea politicii din Republica Moldova se va da în acel an. Anul 2017 va fi plin de repoziționări politice. Până atunci, partidele de opoziție democratică, fie de stânga, fie de dreapta, trebuie să se reconsolideze, trebuie să își asume niște identități ideologice mult mai clare. Trebuie să vorbească vizionar despre ceea ce își dorește cetățeanul din Republica Moldova, luând în considerare și pe cei din diaspora. Trebuie să învețe lecțiile acestei înfrângeri. Dacă vor dormi pe o ureche și se vor visa regi și împărați fără să facă efortul necesar pe plan intern, bănuiesc că aceste partide nu vor merge în direcția corectă. Alegerile de ieri vor avea și un impact. Bănuiesc că rezultatele acestui scrutin sunt contestate și vor crea multă dezamăgire printre alegători. Dezamăgirea nu este o soluție și nu va ține loc de strategie. În al doilea rând, s-ar putea să existe consecințe din partea unor actori externi, care s-au simțit lezați de ceea ce a spus Igor Dodon în campanie. Mă refer la România, Ucraina, dar și la alte state care, probabil, nu vor privi cu ochi buni alegerea unui președinte vehement pro Kremlin în această campanie. Cred că vom simți acest impact chiar dacă Dodon spune că nu este loc de ură în societate și că este președintele tuturor. Acest lucru trebuie să fie demonstrat. Ne-am convins de multe ori că una spune și alta face. Sunt niște riscuri pe care nu trebuie să le subestimăm legate de alegerea acestui personaj politic în funcția de președinte al Republicii Moldova. Mobilizarea post electorală a societății civile și a partidelor de opoziție democratică va fi foarte importantă pentru a fi clar că președinția Republicii Moldova nu se va prăbuși spre abuzuri.
Reporter: Astăzi este anunțat un protest la Chișinău din cauză că diaspora nu a reușit să voteze. Vă așteptați la proteste similare cu cele din 2009?
Igor Munteanu: Cred că vor fi foarte multe contestații. A fost afectat articolul 38 din Constituție, respectiv dreptul de a vota. Aceste contestații ar putea să declanșeze și niște anchete asupra gravității faptelor ori asupra inacțiunii celor de la Comisia Electorală Centrală. Dar, după părerea mea, trenul a plecat. Vor fi niște mișcări de stradă, s-ar putea să fie acțiuni de protest, dar acestea nu dau dreptul celor care vor fi implicați în aceste acțiuni să reaia procesul de la zero. Este dreptul lor. Acest lucru va fi interpretat mai degrabă ca mesaj transmis aderenților lor și ca o repoziționare în lunile ce urmează.