Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afluență record și vot masiv în străinătate pentru Maia Sandu

votare_londra.jpg

Votare la ambasada Republicii Moldova de la Londra
La secția de votare de la Ambasada Republicii Moldova de la Londra buletinele de vot s-au epuizat către seară
Image source: 
Natalia Rush

Peste 135000 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat în străinătate în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ceea ce reprezintă aproape 8,5% din totalul votanților. Dintre aceștia, 86% s-au exprimat în favoarea Maiei Sandu în timp ce 14% l-au ales pe Igor Dodon. 

Ca și la primul tur, candidata pro-europeană a fost plebiscitată, sporindu-și procentajul cu 10% în timp ce președintele ales a înregistrat un spor de doar 3%.

Participarea la vot s-a dublat, dar această reflectă doar persoanele care au reușit să voteze, pentru că la 17 secții de votare (două din Moscova, Dublin, două din Londra, Frankfurt, Paris, Villeneuve, Montreuil, Bologna, Mestre, Padova, Parma, Verona și două din București) s-au terminat buletinele de vot, limitate prin lege la un maximum de 3000 pe secție. 

La secția Londra Stratford (singura la care s-au epuizat buletinele în primul tur pe 30 octombrie) a fost prima unde la ora 14:30 nu mai erau buletine și peste 1000 de persoane au trebuit să plece la ambasadă în cealaltă parte a Londrei unde de asemenea s-au terminat buletinele către ora 19. 

Astfel, în Marea Britanie unde au fost deschise doar două secții de votare s-au epuizat toate buletinele de vot, situație unică pentru o anumită țară.

Așa cum era de așteptat, cele mai multe voturi au fost exprimate în Italia, 51571 în 24 de secții de votare (numai la Chișinău, Bălți și în Găgăuzia au fost exprimate mai mute voturi), urmată de România (15540), Franța (11153), Rusia 8736, Statele Unite 6758 și Marea Britanie 5993.

Clivaj est-vest

Rusia este singura țară unde a fost înregistrat un număr semnificativ de voturi în care Dodon s-a impus, cu un procent de aproape 90%. 

Vitalie Vovc la coadă la votare la Montreuil în suburbia Parisului

În rest, victorii ale Maiei Sandu, care a obținut cel mai înalt procentaj în Marea Britanie (98,75%), urmat de România (97,37%), Republica Irlanda (96,96%), Statele Unite (95,47%), Germania (94,52%) și Franța (93,83%).

În interiorul Republicii Moldova raportul a fost de 55,8% - 44,2% în favoarea lui Igor Dodon. Cum se explică această discrepanță extraordinară dintre votul interior și cel exterior? 

"În primul rând se explică prin accesul la informație. În pofida a  tot ceea ce s-a spus, aceste alegeri au fost eminamente geo-politice și geo-strategice. Persoanele care sunt aici, în UE, au votat pentru un candidat pro-european, după cum Igor Dodon a luat un procentaj foarte ridicat în Rusia" este de părere editorialistul Vitalie Vovc, de la portalul Deschide.md, care locuiește la Paris. 

Potrivit lui Vitalie Vovc, diaspora moldovenească care numără cel puțin 600000 de persoane ar trebui să ceară modificarea legii electorale pentru asigurarea dreptului de vot garantat de Constituție pentru orice cetățean, să ceară deschiderea mai multor secții de votare în străinătate și să se implice mai mult în perspectiva alegerilor parlamentare programate pentru noiembrie 2018. 

 
Ascultați interviul cu Vitalie VOVC