Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu: Oponenţii noştri au folosit metode necinstite

maia_sandu_oponentii_nostri_metode_necinstite.jpg

Maia Sandu (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Maia Sandu (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Candidata prooccidentală Maia Sandu a anunţat luni într-o conferinţă de presă că echipa sa lucrează pentru a prezenta la Curtea Constituţională a Republicii Moldova toate neregulile constatate în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit News.ro.

ACTUALIZARE 1: Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, l-a felicitat luni pe socialistul Igor Dodon pentru victoria în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, oferindu-i invitaţia de a efectua o vizită la Moscova. Anterior alegerilor, Dodon declara că, dacă va deveni președinte, va efectua prima vizită diplomatică la Moscova.

..........................................................................

Maia Sandu îi acuză pe adversarii săi că au folosit "metode necinstite": manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, mass-media şi chiar serviciile secrete.

"Noi am fost corecţi, uniţi, mulţi, am făcut un efort extraordinar (...). Respect şi pe cei care au votat pe oponentul meu, dar timpul va arăta adevăratele intenţii ale acestui om", spune ea.

Maia Sandu susţine că alegerile "nu au fost nici corecte şi nici libere". "Oponenţii noştri au folosit metode necinstite: manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, mass-media care nu a fost independentă pe alocuri, chiar şi servicii speciale", declară ea.

Maia Sandu a cerut din nou demisia preşedintei Comisiei Electorale Centrale şi a ministrului de Externe. "Vom prezenta la Curtea Constituţională toate încălcările depistate în procesul electoral", a anunţat ea.

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,18% la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,82% din sufragii.

Din cei peste 1,6 milioane de alegători moldoveni care s-au prezentat la urne duminică, 133.967 au votat în secţiile din străinătate, unde pe tot parcursul zilei au fost cozi uriaşe, iar cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral, multe secţii de votare au epuizat buletinele de vot, sute de oameni nereuşind să voteze.