Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: Guvernul moldovean s-a decredibilizat precum cel român în 2014. Anticipatele sunt o variantă

dodon.jpg

Socialistul pro-rus Igor Dodon a câștigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova și va fi noul președinte
Socialistul pro-rus Igor Dodon a câștigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova și va fi noul președinte
Image source: 
rfi.fr

Socialistul pro-rus Igor Dodon a obţinut 52,18% din voturile exprimate la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova și a câștigat scrutinul. Candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,82% din sufragii. După anunțarea rezultatelor finale, Dodon a declarat că va solicita, în 2017, alegeri parlamentare anticipate. În acest context, președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, observator al scrutinului din statul vecin, afirmă că, într-adevăr, actualul Guvern moldovean s-a discreditat prin modul în care a organizat alegerile. În plus, el spune că situația R Moldova nu se schimbă mult și că, în România, sunt oameni importanți care sunt mulțumiți de alegerea lui Igor Dodon.

La scurt timp de la anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon a declarat, la un post de televiziune din Rusia, că va propune alegeri parlamentare anticipate anul viitor. Președintele ales al Republicii Moldova a explicat că vizează astfel îndepartarea actualului guvern pro-european,  pentru ca el şi aliaţii săi să îşi poată pune în aplicare proiectele.

Într-un interviu acordat RFI, președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, observator al scrutinului din statul vecin, declară că ”Guvernul moldovean și-a pierdut într-adevăr credibilitatea, în primul rând, prin proasta organizare a alegerilor. Executivul s-a decredibilizat în două etape: în primul rând, și-a retras candidatul cu puțin timp înainte de turul întâi - deci, am avut un Guvern care pretinde să conducă țara, dar nu a participat la alegeri -, iar acum s-a delegitimizat exact cum a făcut Guvernul român în 2014 pe votul din diaspora, pe proasta organizare. La noi, cred că a fost proastă organizare și mici încercări de sabotaj, dar aici (n.r. în R Moldova) este clar că s-a sabotat cu legea în mână”.

Sorin Ioniță subliniază că Guvernul așa-zis pro-european de la Chișinău a acționat în favoarea lui Igor Dodon, avantajând tabăra liderului socialist pro-rus: ”După ce s-a aruncat cu toate armele, banii, resursele, tigăile – tot ce aveau au aruncat în campania electorală – au reușit să ubțină 5% peste Maia Sandu (n.r. diferența finală între cei doi candidați a fost de 4,36%). (...) Totuși, aproape jumătate din moldoveni au votat pro-occident, cu toate acele voturi care li s-au pus. Există practic două Moldove care vor fi foarte greu de reconciliat”.

Președintele Expert Forum mai atrage atenția că, deși oficial România e tristă că Republica Moldova nu a făcut un pas către Europa, neoficial sunt multe grupuri și români care nu sunt atât de întristați de rezultatul alegerilor din statul vecin: ”Cred că Bucureștiul se aștepta la acest rezultat. Am avut relații de partid cu oligarhii care conduc acum Moldova, am făcut campanii electorale împreună. Deci, am impresia că la București sunt oameni care individual se bucură pentru că pot profita în continuare de acel spațiu fără reguli din R Moldova condus de oligarhi ca să mai ”spele” acolo una-alta și să mai facă câte o afacere. Oficial, suntem triști”.

 
Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, despre rezultatul alegerilor din R Moldova