Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comentator bulgar: ”Radev nu e mai pro-rus decât a fost Borissov”

boiko_borissov.jpg

Demisionarul Boiko Borisov.
Sursa imaginii: 
REUTERS

Alegerea noului președinte al Bulgariei, în persoana lui Rumen Radev, constituie un nou prilej de îngrijorare printre comentatorii români ai situației internaționale. Și aceasta dată fiind orientarea presupus pro-rusă a candidatului susținut de Partidul Socialist Bulgar. Ovidiu Nahoi a discutat despre circumstanțele alegerii noului președinte de la Sofia cu Stilian Deianov, conferențiar la Universitatea din Viena și fost corespondent de presă la București pe care l-a întrebat în primul rând de ce a demisionat premierul Bojko Borissov imediat după anunțarea rezultatelor.

Stilian Deianov: Borisov demisionează, în primul rând, pentru că a promis că va face acest lucru. Fiind un personaj „macho” în politica bulgărească, nu a avut cum să spună că nu demisionează. În primul rând, el și-a speriat electoratul cu această demisie. În al doilea rând, a demisionat pentru că (raportul votului) a fost de 60% la 36%. Dacă ne uităm la agențiile sociologice vedem că oamenii au votat împotriva partidului lui Borisov. 240.000 de bulgari, care de obicei votează cu partidul lui Borisov au votat pentru candidatul stângii la aceste alegeri. Peste 60% din reprezentanșții minorității turce au votat pentru candidatul stângii. Și dintre naționaliști, peste 90% au votat împotriva lui Borisov. Acesta nu avea cum să nu demisioneze la aceste alegeri. 

Reporter: Vor fi alegeri anticipate? Eventual Borisov să fie cumva avantajat, în sensul că îi convine ca aceste alegeri să aibă loc cât mai repede pentru a pierde cât mai puțin?

S.D: Probabil că așa se va întâmpla. Borisov a spus că el nu va mai încerca să facă alt guvern în această compoziție a parlamentului deoarece consideră că nu mai are majoritate. Pe de altă parte și Partidul Socialist a spus că nu va face un guvern în cadrul acestui parlament. Cel mai probabil ne putem aștepta la alegeri anticipate parlamentare în primăvara următoare în Bulgaria. Probabil că între timp vom avea un guvern de tehnocrați.

Rep: Iată că și la Sofia se profilează un guvern de tehnocrați. Să discutăm și despre personalitatea noului președinte. Cine este noul președinte al Bulgariei?

S.D: Este cineva care nu a fost deloc cunoscut în domeniul politicii în Bulgaria. Este un om al armatei. La alegeri s-a prezentat ca independent, dar susținut de Partidul Socialist. S-a speculat foarte mult că ar fi un om al rușilor.Cred că acest lucru este exagerat și a fost foarte mult subliniat de Borisov în campania electorală. Borisov a vrut să arate că suntem în pericol de schimbare a orietării geopolitice a Bulgariei. Radev a avut o carieră în armată. În ultimii ani a fost șef al forțelor aeriene bulgare. A făcut și o specializare la Air War College în Alabama. Nu este legat doar de Rusia. Este adevărat că la începutul campaniei a spus că Bulgaria trebuie să își regândească strategia și participarea la Uniunera Europeană și la NATO. Dar după ce Borisov a spus că există acest pericol de schimbare a orientării geopolitice, el s-a întors și a spus că Uniunea Europeană și NATO sunt alegerea strategică a Bulgariei. Este foarte interesant pentru că pot să spun că Radev este la fel de pro rus atât cât a fost și Borisov. Și acesta a jucat foarte mult între Bruxelles și Moscova. Dacă vă amintiți de cazul legat și de România, când Borisov a refuzat să se facă o flotă în Marea Neagră. A avut multe alte ocazii să arate că joacă între est și vest. Nu este neapărat anti Moscova, în sensul în care se înțelege în România. Și retorica lor din timpul acestor alegeri a fost foarte asemănătoare. Și Radev și Borisov și candidatul lui  au fost împotriva imigranților. Nu mesajele au făcut diferența. Cred că a fost un vot protestatar. Pur și simplu s-a votat pentru cineva care vine din afara sistemului politic.

Rep: Care este starea de spirit față de NATO și Uniunea Europeană în Bulgaria, în general?

S.D: Foarte pozitivă, dar într-adevăr, procentele s-au schimbat în ultima vreme. Acum doi ani aveam 60% încredere în Uniunea Europeană și 30% neîncredere. După ultimele sondaje pe care le-am citit, acum neîncrederea este 48% și încrederea 38%. Valorile sunt în continuare destul de ridicate față de media europeană. Dar există o schimbare în acest sens.