Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste la Chişinău şi Bucureşti: ”Vrem alegeri prezidenţiale repetate”

protest_md.jpg

Sursa imaginii: 
www.jurnal.md

Mii de oamenii, adunaţi la un miting în centrul Chişinăului, au cerut luni demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale şi alegeri prezidenţiale repetate. Cetăţenii susţin că scrutinul de duminică s-a desfăşurat cu grave încălcări şi, prin urmare, a fost fraudat. O manifestaţie de protest a fost programată şi luni seara în faţa Ambasadei R.Moldova de la Bucureşti, unde duminică buletinele de vot au fost epuizate spre seară şi oamenii nu au mai reuşit să voteze. Între timp, Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate anunţă că nu recunoaşte rezultatele scrutinului, menţionând că alegerile nu au fost nici libere şi nici corecte.

Cu lumânări aprinse, dar şi cu drapele ale României, sute de tineri şi-au încheiat protestul în centrul capitalei, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare. Tinerii au scandat ”Jos Dodon”, ”Jos Mafia” şi ”Vrem alegeri repetate”. Zeci de poliţişti au asigurat ordinea publică. Manifestaţia cu caracter paşnic a fost desfăşurată de Asociaţia ”Onoare, Demnitate şi Patrie”.

 

Luni, la o conferinţă de presă, liderul PAS a anunţat că în prezent sunt strânse probele privind fraudarea alegerilor din 13 noiembrie.Noi vom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident şi a cere examinarea fiecărei contestaţii, pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curţii Constituţionale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral”, a spus Maia Sandu. Între timp, mii de oameni semnează o petiţie on-line şi cer anularea alegerilor prezidenţiale.

Liderul PAS a cerut din nou demisia preşedintei CEC, Alina Rusu, dar şi a Ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, pentru încălcarea dreptului constituţional al cetăţenilor din diaspora de a-şi exprima votul.”Aceste autorităţi care nu au legitimitate şi-au dat arama pe faţă a câta oară. Instituţiile subordonate lor, cu mult cinism, au dispreţuit zeci de mii de cetăţeni. Cu părere de rău, cetăţenii sunt cei care au de pierdut în urma acestor alegeri. Iar adevăratul câştigător şi profitor este Vlad Plahotniuc. Însă noi, oamenii buni ai acestei ţări, îi spunem lui şi altora ca el că Moldova e ţara noastră, nu jucăria lor”.

Pe de altă parte, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale susţin că au respectat legislaţia şi nu au fost admise încălcări majore care ar determina invalidarea scrutinului. ”Au fost respectate aceleaşi condiţii de organizare ca şi în primul tur de scrutin”. Şi Ministerul Afacerilor Externe a venit cu un comentariu luni, precizând că cel de-al doilea tur de scrutin s-a desfăşurat, ”în mare parte, într-un mod calm şi bine ordonat”. Deşi la mai multe secţii de vot au venit moldovenii într-un număr mare, a fost asigurată ordinea publică, dar au şi fost comunicate procedurile legale privind modul de depunere a contestaţiilor”.

Luni dimineaţă, noul preşedinte, socialistul pro-rus Igor Dodon a declarat pentru postul de televiziune Rossia 24, că va face tot posibilul să fie desfăşurate alegeri parlamentare anticipate. Dodon a vorbit despre conflictul transnistrean, dar şi despre federalizarea R.Moldova. Trebuie spus că, înainte de alegeri liderul PSRM a promis că primul decret pe care urmează să-l semneze, în calitate de şef de stat, se referă la miliardul furat. Mai exact, va anula prevederile care pun pe umerii cetăţenilor banii furaţi din cele trei bănci. De asemenea, Dodon promite să reia parteneriatul cu Rusia pentru ca produsele moldoveneşti să revină pe piaţa rusă. Noul preşedinte promite, de asemenea, să lupte cu cei care îşi doresc unirea R.Moldova cu România şi spune că va insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. ”Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldovenească”, a spus Dodon, într-una dintre ultimele confruntări electorale cu Maia Sandu.

De asemenea, Igor Dodon a insistat pe necesitatea neutralităţii Republicii Moldova, susţinând că trupele ruse vor pleca doar după rezolvarea conflictului din Transnistria şi că războiul a pornit de la unioniştii ca Maia Sandu.