Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri Moldova: Reacții reci la București

iohannis_ciolos.jpg

Image source: 
www.facebook.com/klausiohannis/photos

Președinția și guvernul de la București au reacționat după alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate de socialistul pro-rus Igor Dodon. Sunt reacții punctuale, în cadru diplomatic, construite în jurul ideii de continuare a parcursului european.

Preşedintele Klaus Iohannis transmite că România va continua să sprijine Chişinăul în parcursul european şi afirmă că noul şef al statului, Igor Dodon, trebuie să-şi îndeplinească mandatul "cu înţelepciune şi echilibru", în beneficiul cetăţenilor. Klaus Iohannis mai transmite că România susține dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi continuarea proiectelor de cooperare cu Guvernul şi autorităţile locale din Moldova.

Iar guvernul își exprimă speranța că procesul de modernizare a Republicii Moldova va continua:

”Guvernul României îşi exprimă speranţa că instituţiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilităţii politice a ţării, pentru continuarea agendei de reforme şi a procesului de modernizare, menite să suţină parcursul european al Republicii Moldova şi să aibă un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor”, se arată într-un comunicat de presă.
 
”Guvernul României rămâne angajat în continuarea relaţiilor speciale pe care România le are cu Republica Moldova, în baza afinităţilor istorice şi a rădăcinilor comune şi în temeiul împărtăşirii valorilor democraţiei şi statului de drept”, transmite executivul de la București.