Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Tancul - un secol și un inel

tanc.png

Unul din primele tancuri construite de britanici, în timpul primului război mondial
Image source: 
http://warfarehistorynetwork.com

Anul 2016 marchează centenarul nașterii unui simbol al războiului: tancul, care, ulterior, a cunoscut o continuă evoluție. Detalii și o poveste surprinzătoare despre acest subiect aflăm la Accent pe istorie.

Folosit pentru prima dată în toamna anului 1916 de către britanici în timpul luptei de la Somme (1 iulie-19 noiembrie 2016), tancul a ajuns să domine războaiele secolului al XX-lea. Crearea acestuia a plecat de la nevoia armatei britanice și franceze de a rupe gardurile de sârmă ghimpată ale inamicilor și de a distruge cuiburile de mitraliere şi buncărele acestora.

În 1915 s-a format, cu sprijinul lui Winston Churchill, pe atunci Prim Lord al Amiralității, o comisie intitulată Landships Committee, care avea să se ocupe de dezvoltarea vehiculelor de război. În scurt timp, primul prototip de tanc a fost construit, designul acestuia fiind făcut, în mare parte, în camera unui hotel englez.

Primele tancuri au fost foarte greu de utilizat. Practic, militarii cărora le revenea comanda nu știau cum să le manevreze pentru că nu aveau de unde, deci au experimentat direct pe teren. Mașinile de luptă, fiind foarte grele, adesea se împotmoleau în noroi, erau foarte dificil de manevrat și se defectau ușor în condiții de război. În interiorul mașinăriilor, comandanții aveau de luptat și de câștigat un alt război dur: cu lipsa de aer și de spațiu.

Cu toate acestea, tancul i-a ajutat mult pe britanici în lupta din Primul Război Mondial, contribuind, mai ales, la ridicarea moralului, atât pe terenul de luptă, cât și acasă.

Locotenentul Basil Henriques, care se afla la comanda unui tanc britanic în toamna anului 1916, a făcut o dovadă istorică a legăturii dintre război și dragoste. În timpul unui incident pe câmpul de luptă a fost rănit de cioburile sărite dintr-un geam de sticlă a tancului, în care se trăseseră focuri de armă. După ce medicul i-a îndepărtat cioburile, care aprope l-au costat vederea, locotenentul a păstrat o bucată de sticlă pe care a dus-o la un bijutier. Bijutierul a primit indicații de la clientul său să monteze ciobul de sticlă într-un inel de aur, pe care locotenentul britanic i l-a dăruit soției sale.

În prezent, după 100 de ani, inelul este în stare perfectă și se află expus la Muzeul Tancului din Londra…

…martor că istoria continuă...

 

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica ”Accent pe istorie” din 15 noiembrie 2016