Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tomac: România să scoată taxele consulare pentru moldovenii care vor să devină cetăţeni români

România trebuie să regândească întreaga politică de acţiune în relaţia cu Republica Moldova, după victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidenţiale, spune la RFI deputatul de Diaspora Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP.

Eugen Tomac declară că relaţia României cu Republica Moldova se va complica după victoria lui Igor Dodon: "Avem în faţă o nouă realitate politică, o realitate care va complica lucrurile în relaţia României cu Republica Moldova, pentru că tot discursul politic din ultimii 15 ani al proaspătului ales Dodon la Chişinău a fost construit în jurul "pericolului" românesc (...). Din păcate pentru noi, trebuie să regândim întreaga politică de acţiune în relaţia cu Republica Moldova, să ne gândim mai mult la cetăţenii Republicii Moldova şi mai puţin la autorităţi, pentru că îmi dau seama că soluţii pentru a ieşi din criza în care se află Republica Moldova Dodon nu va avea".

Cum anume ar trebui regândită relaţia României cu Republica Moldova? "În Republica Moldova, peste 500 de mii de cetăţeni deţin şi cetăţenia română şi sunt puternic conectaţi la statul român (...). Prima măsură este să scoatem taxele consulare, astfel încât cât mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova să devină cetăţeni ai României, să aibă o perspectivă clară şi sigură în ceea ce priveşte viitorul lor", spune deputatul de Diaspora.

 
Eugen Tomac, despre victoria lui Igor Dodon în Rep. Moldova