Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi proteste de stradă, la Chişinău

noi_proteste_strada_chisinau.jpg

Proteste la Chişinău (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu/arhivă noiembrie 2016)
Proteste la Chişinău (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu/arhivă noiembrie 2016)

La Chişinău are loc marţi un nou miting, în care oamenii cer alegeri prezidenţiale repetate şi demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale. Asta după ce la cel de-al doilea tur de scrutin de duminică, mii de cetăţeni moldoveni din străinătate nu au reuşit să voteze, pentru că s-au epuizat buletinele de vot. Reprezentanţii Comisiei  Electorale Centrale spun însă că scrutinul a fost bine organizat şi regretă cele întâmplate la birourile electorale din străinătate.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Câteva sute de oameni s-au adunat în fața Liceului teoretic româno-francez ”Gheorghe Asachi” din centrul orașului. Organizatorii manifestației, cei de la Asociația ”Onoare, Demnitate și Patrie” care promovează unionismul susțin că acțiunea, de altfel, ca și cea de luni va avea un caracter pașnic. "Nu sta acasă dacă îți pasă” scria pe pagina sa de Facebook, liderul asociației ODIP, Vlad Bilețchi. Protestatarii vor merge marţi la mai multe ambasade, dar și la Curtea Constituțională pentru a cere invalidarea scrutinului.

Președintele ales, socialistul Igor Dodon, a menționat, marți, într-o conferință de presă că ”regretă poziția oponenților care nu au destulă maturitate politică să accepte realitatea și, cel mai rău, incită lumea la proteste”. ”Prin așa atitudine, societatea va rămâne în continuare dezbinată și la un moment dat – incontrolabilă. Vreau să vă spun că speculațiile care vin de pe dreapta pot provoca un val de contra-proteste pe stânga, un val enorm, fiindcă susținătorii mei sunt gata să iasă cu zecile de mii în nord, sud și centru pentru a apăra victoria. Și ei sunt foarte și foarte hotărâți să păstreze victoria dobândită legal și cu atâta efort. Însă asemenea proteste de ambele părți pot duce ușor la destabilizarea situației din țară, de care să profite unele forțe din exterior, specialiste în provocarea conflictelor și revoluțiilor. Așa că eu îndemn pe toți să se abțină de la acțiuni de protest”, a declarat Dodon.

Trebuie spus că mulți moldoveni din diaspora, care nu au reușit să-și exercite dreptul la vot duminică au salutat manifestațiile de la Chișinău. Au fost și dintre cei care au menționat că de fapt, i-ar face o defavoare liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, întrucât la proteste tinerii promovează și ideea Unirii R.Moldova cu România, iar în campania electorală socialiștii de nenumărate ori au criticat-o și au acuzat-o pe Maia Sandu tocmai pentru că și-ar dori Unirea celor două țări. Maia Sandu, le-a replicat atunci socialiștilor că, în calitate de șef de stat va respecta dreptul cetățenilor și nu va decide de una singură soarta țării. Mesajul pe care ar trebui să-l transmită cei veniți la proteste ar fi strict legat de fraudele din timpul scrutinului prezidențial, scriu mai mulți cetățeni moldoveni pe pagina Platformei ”Adoptă un vot”.

Liderul PAS, Maia Sandu, a îndemnat marţi cetățenii moldoveni să semneze o petiție pentru declararea alegerilor prezidențiale nule. De asemenea, i-a îndemnat pe cei care au început, în mod individual, să sesizeze instituțiile statului cu privire la fraudele electorale să continue acest lucru. ”Zeci de mii de cetățeni din diasporă, alungați de acasă de sărăcie și corupție, nu au putut să-și exprime dreptul constituțional de a vota. Pe de altă parte, primim numeroase mesaje în care oamenii ne semnalează cazuri de votare multiplă. Grave sunt și erorile comise de CEC prin inversarea rezultatelor, fapt constatat deja în câteva secții de votare. Neelucidată rămâne și situația alegătorilor din regiunea transnistreană, unde oamenii au fost aduși în mod organizat și avem semnale că aceștia ar fi fost plătiți să voteze într-un anumit fel. Toate aceste fraude sunt suficiente pentru a declara nule alegerile din 13 noiembrie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.