Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Igor Dodon, mesaj dur pentru opoziţie

Socialistul pro-rus Igor Dodon a venit, marţi, cu un mesaj dur pentru opozanţii săi politici, dar şi pentru susţinătorii acestora. Dodon i-a îndemnat pe aceştia să fie calmi, ”să nu se joace cu focul”, întrucât alegerile au trecut, iar el este adevăratul câştigător. Trebuie spus, Curtea Constituţională încă nu a validat scrutinul şi nici Comisia Electorală nu a anunţat rezultatele finale ale alegerilor de duminică, atenţionând marţi repetat că rezultatele turului II de scrutin prezidenţial sunt doar preliminare.

Într-o conferinţă de presă, Dodon a criticat poziţia opozanţilor săi, spunând că,”nu au destulă maturitate politică să accepte realitatea şi, cel mai rău, incită lumea la proteste”. ”Atât rezultatele prezentate de CEC, cât şi numărătoarea noastră paralelă au confirmat victoria mea în aceste alegeri. Iar reprezentanţii OSCE, numeroşi observatori, precum şi oficiali străini şi lideri de stat au transmis mesaje prin care confirmă şi ei rezultatul final al votării. Speculaţiile care vin de pe dreapta pot provoca un val de contra-proteste pe stânga. Susţinătorii mei sunt gata să iasă cu zecile şi chiar sutele de mii, în nord, sud şi centru pentru a apăra victoria. Şi ei sunt foarte hotărâţi să păstreze victoria dobândită legal şi cu atâta efort. Însă asemenea proteste de ambele părţi pot duce uşor la destabilizarea situaţiei din ţară, de care să profite unele forţe din exterior, specialiste în provocarea conflictelor şi revoluţiilor. Aşa că eu îi îndemn pe toţi să se abţină de la acţiuni de protest. Prin aşa o atitudine, societatea va rămâne în continuare dezbinată şi, la un moment dat – incontrolabilă”, a declarat Dodon.

Declaraţiile vin în contextul în care, la Chişinău, şi luni şi marţi oamenii au ieşit în stradă, fiind nemulţumiţi că scrutinul ar fi fost fraudat şi cerând alegeri prezidenţiale repetate. Manifestaţia a fost organizată de Asociaţia ”Onoare Demnitate şi Patrie” care îşi propune să promoveze unirea R.Moldova cu România.

Să mai spunem că, pe de altă parte, Dodon a afirmat că victoria obţinută duminică ar fi una binemeritată, una ”a tuturor forţelor pro-moldoveneşti din ultimii 7 ani”.”Rămâne în vigoare propunerea mea către liderii PAS şi DA, de a ne întâlni şi a discuta rezultatele acestei campanii, precum şi acţiunile comune pe care am putea să le organizăm ca politicieni ai opoziţiei. Nu daţi foc la casă, nu folosiţi copiii drept ”carne de tun”, nu provocaţi reacţii cărora apoi nu le veţi putea face faţă. Noi chemăm susţinătorii noştri la calm. Aştept şi de la voi acelaşi lucru, dacă doriţi binele acestei ţări şi aşa dezbinate”, a mai spus Dodon.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Uniunea Europeană, Dodon dă asigurări că acestea vor fi păstrate.„Am trecut de fobiile astea, de câte ori v-am spus. Toate relaţiile cu Uniunea Europeană se păstrează, absolut toate. Am mesaje din partea mai multor europeni. M-au sunat de la Bruxelles. Relaţiile cu occidentul, UE, rămân în vigoare. Ceea ce ne dorim noi este să restabilim relaţiile cu Rusia. Aţi văzut că am fost felicitat şi sper până la sfârşitul anului să merg în Rusia. Preşedintele ţării nu poate să fie pro-rus sau pro-european. Preşedintele ţării va fi pro-moldav. Voi apăra interesele poporului moldovenesc, nu ale ruşilor, nu ale europenilor şi nu ale românilor. Eu voi apăra interesele cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de opţiunile geopolitice, identitare, ideologice”, a insistat Igor Dodon.

În presa rusă, preşedintele ales spune însă că socialiştii acţionează pentru anularea Acordului de Asociere R.Moldova-Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru publicaţia moscovită "Izvestia", Dodon a calificat drept o "mare greşeală” Acordul de Asociere. Dodon a pledat pentru desfăşurarea unui referendum pentru a afla ce îşi doresc oamenii, integrarea europeană sau euro-asiatică, scrie jurnal.md. Potrivit liderului socialiştilor, numărul moldovenilor care susţin integrarea europeană ar fi scăzut de două ori în ultimii şapte ani, iar cei care vor mai aderarea la Uniunea Euroasiatică este de peste 50 la sută. Ba mai mult, Igor Dodon este gata să semneze un memorandum de cooperare cu această organizaţie. Referindu-se la conflictul transnistrean, Igor Dodon a declarat că federalizarea ţării este singura soluţie şi urmează să se întâlnească cu liderul de la Tiraspol pentru a discuta acestă propunere.

Între timp, marţi, reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate s-au întâlnit cu adjunctul Inspectoratului General al Poliţiei pentru a afla mai multe detalii despre anchetele desfăşurate în cazul sesizărilor depuse anterior cu privire la transportarea organizată a alegătorilor din raioanele din stânga Nistrului şi despre pliantele cu mesaje denigratoare şi de manipulare distribuite în campanie de Uniunea Ofiţerilor. De asemenea, PAS anunţă că a depus o sesizare la SIS prin care vor cere investigarea apelului telefonic pe baza căruia CEC a decis suplimentarea numărului de buletine de vot pentru regiunea transnistreană. ”O să insistăm că instituţiile statului să-şi facă datoria aşa cum scrie legea”, spun cei de la PAS.

Liderul PAS, Maia Sandu a îndemnat marţi cetăţenii moldoveni să semneze o petiţie pentru declararea alegerilor prezidenţiale nule. De asemenea, i-a îndemnat pe cei care au început, în mod individual, să sesizeze instituţiile statului cu privire la fraudele electorale să continue acest lucru.”Zeci de mii de cetăţeni din diaspora, alungaţi de acasă de sărăcie şi corupţie, nu au putut să-şi exprime dreptul constituţional de a vota. Pe de altă parte, primim numeroase mesaje în care oamenii ne semnalează cazuri de votare multiplă. Grave sunt şi erorile comise de CEC prin inversarea rezultatelor, fapt constatat deja în câteva secţii de votare. Neelucidată rămâne şi situaţia alegătorilor din regiunea transnistreană, unde oamenii au fost aduşi în mod organizat şi avem semnale că aceştia ar fi fost plătiţi să voteze într-un anumit fel. Toate aceste fraude sunt suficiente pentru a declara nule alegerile din 13 noiembrie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.