Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande: "Doresc prelungirea stării de urgență pe teritoriul Franței”

Într-un interviu acordat postului de radio RFI și canalelor de televiziune France24 și TV5Monde, președintele Franței François Hollande a anunțat că va propune Parlamentului prelungirea stării de urgență pe teritoriul Franței până la următorul scrutin prezidențial. El a insistat ca Statele Unite să-și respecte obligațiile ce-i revin din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și s-a exprimat categoric împotriva ideilor izolaționiste și protecționiste care iau amploare în țările Europei.

Există circa 600 de jihadiști de origine franceză în Siria și în Irak, din care 220 au fost uciși. Sigur că unii din cei rămași în viață și alții ca ei pot veni în țară pentru a ne ataca. De fapt suntem în război, inclusiv cu indivizi care ne lovesc aici, la noi acasă în Franța. Luăm măsuri, deși nu facem multă publicitate, dar se iau măsuri corespunzătoare. De altfel doresc să anunț că voi propune Parlamentului prelungirea stării de necesitate pe teritoriul Franței. Vreau prelungirea stării de necesitate până la următoarele alegeri prezidențiale”, a spus șeful statului francez.

El și-a exprimat convingerea că, în ciuda simpatiei pe care Trump i-o arată lui Vladimir Putin, SUA nu va părăsi NATO, iar lupta împotriva terorismului va continua: ”SUA vor rămâne în NATO, este un membru strategic al alianței, este aliatul nostru. Faptul că Donald Trump discută cu Putin este normal. Și Obama a discutat cu Putin și eu vorbesc cu Putin și Merkel vorbește cu Putin. Avem interese comune cu Rusia, ieșirea din criza siriană de exemplu, lupta contra terorismului și altele...

”Europa trebuie să-și asigure securitatea frontierelor împotriva terorismului iar SUA sunt aliatul nostru. Sigur că statele Europei vor investi mai mult în apărare, inclusiv noi, inclusiv Germania... Lupta contra terorismului trebuie să continue dar trebuie observat că și regimul Bahar Al-Assad folosește metode teroriste. În acest moment forțele militare franceze sunt implicate direct în Siria, în Irak, avioanele decolează de pe portavioane și lovesc!”, a adăugat Hollande.

În privința sancțiunilor UE aplicate Rusiei, președintele francez a fost categoric:  ”Rusia trebuie să respecte acordul de la Minsk. Dacă prevederile acordului de la Minsk se vor pune în aplicare, sancțiunile împotriva Rusiei vor fi ridicate. Dacă acordul nu este respectat, sancțiunile vor rămâne în vigoare”

Cu privire la Acordul de la Paris privind modificările climatice, Hollande a insistat ca SUA să-și respecte angajamentele:  ”Donald Trump a fost ales prin voința poporului american și respectăm această decizie. Însă în legătură cu acordul de la Paris privind schimbările climatice, despre care am vorbit și astăzi la Marrakech, acesta este ireversibil. Este nevoie ca SUA să-și respecte angajamentele. Planeta nu ține cont de frontiere sau alte bariere ideologice și sper că Donald Trump nu va pune în practică ideiledespre care a vorbit în campania electorală, ci va respecta angajamentele pe care SUA, al doilea emițător de gaze cu efect de seră la nivel mondial, după China, și le-a luat”

Întrebat în legătură cu creșterea forțelor iliberale, izolaționiste la nivel mondial, inclusiv în SUA și în Franța, președintele a precizat: ”Vedem în Statele Unite această tendință protecționistă, izolaționistă și este un paradox, pentru că SUA beneficiază în cea mai mare măsură de globalizare. Există și în Franța aceste tendințe protecționiste, izolaționiste din păcate. Nu avem nevoie de așa ceva! Franța are nevoie de deschidere către lume, produsele economiei noastre trebuie exportate, avem nevoie de investitori străini în Franța, cultura franceză trebuie răspândită în întreaga lume. Resping categoric aceste tendințe izolaționiste. Nu avem nevoie de o economie slabă, pentru că o economie slabă înseamnă forță diplomatică slabă!